Ρουμάνος πρόεδρος: H Σένγκεν δεν λειτουργεί πλέον, και σχεδόν δεν υπάρχει

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πληρούμε όλα τα κριτήρια του Σένγκεν», δήλωσε ο Γιοχάνις στις Βρυξέλλες

Η Ρουμανία συνεχίζει να συμμετέχει στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την ένταξη στη Σένγκεν, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ο χώρος αυτός δεν λειτουργεί πλέον, δήλωσε ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις την Πέμπτη ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ενώ η Αυστρία λέει ότι η αντίθεσή της δεν στρέφεται ειδικά κατά της Ρουμανίας ή της Βουλγαρίας, απορρίπτει σταθερά τη διεύρυνση του χώρου Σένγκεν, παρά την προηγούμενη έγκριση της Βιέννης για την ένταξη της Κροατίας υπό παρόμοιες συνθήκες.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πληρούμε όλα τα κριτήρια του Σένγκεν», δήλωσε ο Γιοχάνις στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, υποστήριξε ότι «ο χώρος Σένγκεν δεν λειτουργεί πλέον».

«Η Σένγκεν δεν λειτουργεί πλέον και σχεδόν δεν υπάρχει πλέον, καθώς πολλά κράτη, μεταξύ άλλων στην Κεντρική Ευρώπη, έχουν κλείσει τα σύνορά τους, λόγω της μετανάστευσης», είπε συγκεκριμένα ο Ρουμάνος Πρόεδρος.

Ο διάλογος γίνεται «όλο και πιο περίεργος» και η στάση της Αυστρίας για την επέκταση της Σένγκεν είναι «τουλάχιστον» αινιγματική.

Ο πρόεδρος Γιοχάνις τόνισε ότι μια μεταρρύθμιση της λειτουργίας της ζώνης Σένγκεν, κάτι το οποίο ζητά  έντονα η Αυστρία – θα μπορούσε να γίνει μόνο αφού η Ρουμανία γίνει μέλος αυτής.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο νομικών ενεργειών κατά της Αυστρίας, ο Γιοχάνις επανέλαβε τις επιφυλάξεις του. «Πρόκειται για ένα πολύ περίπλοκο νομικό ζήτημα. Δεν θα μπορούσαμε να βρούμε δύο νομικούς που να έχουν την ίδια άποψη για το θέμα αυτό».