Ρήγμα στους Συντηρητικούς για τον αντίκτυπο του Brexit χωρίς συμφωνία

Την οργή των σκληροπυρηνικών υποστηρικτών του Brexit προκάλεσε η κίνηση του ‘Remainer’ Υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ να δώσει στη δημοσιότητα επιστολή του προς την κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων με την οποία προειδοποιεί για τρύπα ύψους 80 δισεκατομμυρίων στα δημόσια οικονομικά της Βρετανίας σε περίπτωση εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία για την επόμενη μέρα.

Η επιστολή δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο μετά από τη δημοσιοποίηση των πρώτων από μία σειρά τεχνικών ανακοινώσεων της βρετανικής κυβέρνησης με οδηγίες για το τι πρέπει να περιμένουν και να κάνουν επιχειρήσεις και πολίτες σε περίπτωση ‘no deal’ με τους Ευρωπαίους.

Είχε προηγηθεί ομιλία του Υπουργού Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος είχε επιχειρήσει να καθησυχάσει τους Βρετανούς, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να διαχειριστεί κάθε ενδεχόμενο, με σχεδιασμούς για τη λιγότερη δυνατή αναστάτωση.

Ο κ. Ράαμπ είχε επισημάνει παράλληλα ότι ενώ ίσως υπάρξουν βραχυπρόθεσμα προβλήματα σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία, μακροπρόθεσμα η Βρετανία θα είναι σε καλύτερη κατάσταση όντας εκτός ΕΕ.

Οι Brexiteers πολιτικοί του Συντηρητικού Κόμματος κατηγόρησαν τον Υπουργό Οικονομικών για απόπειρα κατατρομοκράτησης των πολιτών, ενώ οι Brexiteers σχολιαστές καταλογίζουν στον κ. Χάμοντ προσπάθεια υπονόμευσης του κυβερνητικού σχεδιασμού και των ανακοινώσεων του κ. Ράαμπ.

Το σύνολο των συντηρητικών εφημερίδων επιτίθενται με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα στον Υπουργό Οικονομικών, με τις πληροφορίες να διίστανται ως προς το κατά πόσο η δημοσίευση της επιστολής Χάμοντ ήταν εν γνώσει του Υπουργείου Brexit.

Πέρα από την προειδοποίηση για «μεγάλες δημοσιονομικές επιπτώσεις» σε περίπτωση μη συμφωνίας, ο κ. Χάμοντ αναφέρει στην επιστολή του: «Χημικά, τρόφιμα και ποτά, προϊόντα ένδυσης και μεταποίησης, αυτοκίνητα και λιανική εκτιμάται ότι θα είναι οι τομείς που θα επηρεαστούν περισσότερο αρνητικά μακροπρόθεσμα, με το μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο να γίνεται αισθητός στα βορειοανατολικά και στη Βόρεια Ιρλανδία».

Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση του Sky News την περίοδο 17-20 Αυγούστου αποκαλύπτει ότι το 69% των πολιτών πιστεύουν πλέον ότι η Βρετανία θα καταλήξει σε μια κακή συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit, ποσοστό που ήταν μόλις 37% το Μάρτιο.

Έξι στους δέκα θεωρούν πως η κοινή γνώμη έχει στραφεί κατά του Brexit στο διάστημα που έχει περάσει από το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 και το 37% δηλώνει πως το αποτέλεσμα του Brexit θα είναι χειρότερο από το αρχικά αναμενόμενο.


Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο