Προσπέρασε την Κούβα ο τυφώνας Ιβάν

Ο πρόεδρος της Κούβας Φιντέλ Κάστρο εξέφρασε την ανακούφισή του για τη «φιλική συμπεριφορά» του τυφώνα Ιβάν, ο οποίος πέρασε τελικά δίπλα από τις κουβανικές ακτές αποφεύγοντας τη μετωπική σύγκρουση με το μεγαλύτερο νησί της Καραϊβικής, πριν κατευθυνθεί προς το Γιουκατάν.
«Ο Ιβάν έδειξε φιλική συμπεριφορά» αλλάζοντας το δρομολόγιό του προς δυσμάς, δήλωσε ο Κάστρο στους δημοσιογράφους από το Πινάρ ντελ Ρίο, (145 χιλιόμετρα δυτικά της Αβάνας), όπου ο 78χρονος κουβανός ηγέτης είχε εγκατασταθεί για να διευθύνει προσωπικά τις επιχειρήσεις της πολιτικής άμυνας εν αναμονή του επίφοβου φυσικού φαινομένου. Η επαρχία αυτή, η δυτικότερη της Κούβας, αναμενόταν να πληγεί περισσότερο από τις καταρρακτώδεις βροχές και τους θυελλώδεις ανέμους που φέρνει μαζί του ο Ιβάν.
Ωστόσο η πολιτική άμυνα ζήτησε από τον πληθυσμό να παραμείνει στα σπίτια του μέχρι νεωτέρας καθώς στην Αβάνα οι βροχοπτώσεις είναι συνεχείς από τη Δευτέρα το πρωί, ενώ αναμένονται βροχές και καταιγίδες σε ένα μεγάλο τμήμα της δυτικής Κούβας, «για τις οποίες πρέπει να προετοιμαστούμε και να αντιμετωπίσουμε με πειθαρχία», όπως είπε ο Κάστρο.
Ο κυκλώνας Τσάρλι που είχε πλήξει την Κούβα στις 13 Αυγούστου, προκάλεσε τον θάνατο πέντε ανθρώπων και υλικές ζημιές ύψους ενός δισ. δολαρίων.
Στην Αϊτή τουλάχιστον τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, βρήκαν το θάνατο στις σφοδρές καταιγίδες που προκάλεσε στο πέρασμά του ο Ιβάν, ανακοινώθηκε από τις αρχές στην πρωτεύουσα Πορτ Ο Πρενς. Το δεκάχρονο παιδί παρασύρθηκε από τα κύματα, ενώ δύο ενήλικες, που είχαν αρνηθεί να εγκαταλείψουν το σπίτι τους, πνίγηκαν.
Πηγή: skai.gr