Προσπάθειες περιορισμού της πετρελαιοκηλίδας

Σε εντατικές προσπάθειες να περιορίσουν την πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από ένα φορτηγό πλοίο έχουν αποδυθεί την Πέμπτη οι Αυστραλιανές αρχές.

Ο καθαρισμός των ακτών της Αυστραλίας άρχισε την Πέμπτη με τις καιρικές συνθήκες να έχουν βελτιωθεί, ενώ κτηνιατρική ομάδα προσπαθεί να περιθάλψει όσα ζώα επηρεάστηκαν από την πετρελαιοκηλίδα.

Σύμφωνα με αναφορές, πολλά πουλιά έχουν καλυφθεί με πετρέλαιο, ενώ γίνονται προσπάθειες για τη μεταφορά των αβγών χελωνών που βρίσκονταν κοντά στις ακτές.

Σημαντικό πρόβλημα αποτελούν και 31 κοντέινερ γεμάτα νιτρικό αμμώνιο που έπεσαν την Τετάρτη στη Βορειοανατολική ακτή της Αυστραλίας, από το φορτηγό πλοίο, εξ αιτίας του τροπικού κυκλώνα Χάμις.

Το πλοίο, που μετέφερε 60 κοντέινερ, παρουσίασε διαρροή καυσίμων, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία της πετρελαιοκηλίδας.

Το νιτρικό αμμώνιο χρησιμοποιείται για τη δημιουργία λιπασμάτων αλλά και εκρηκτικών και οι περιβαλλοντολόγοι φοβούνται ότι ενδεχόμενη διαρροή των κοντέινερ μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στη θαλάσσια ζωή του κόλπου του Μόρετον, κοντά στην πόλη Μπρίσμπεϊν.
Πηγή: skai.gr