Κλείσιμο

Ανθρωπιστικό δράμα στον Ινδικό Ωκεανό – Αβοήθητοι για μέρες μεσοπέλαγα εκατοντάδες πρόσφυγες Ροχίνγκια

Αρκετά συχνά οι χώρες «αγνοούν» τα σήμερα βοήθειας από τις φορτωμένες βάρκες με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι – αναμεσά τους μανάδες με μωρά - να αφήνουν τη ζωή τους μεσοπέλαγα

Τα τελευταία χρόνια, οι μουσουλμάνοι Ροχίνγκια εγκαταλείπουν με κάθε την βουδιστική Μιανμάρ για να ξεφύγουν από τα σκληρά μέτρα καταστολής το 2017 -2018 του στρατού της Μιανμάρ.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν περιγράψει τη τελευταία δίωξη τους από τη Μιανμάρ ως «εθνοκάθαρση» - στο παρελθόν ο λαόςτων Ροχίνγκια έχει υποστεί στρατιωτικές διώξεις το 1978, 1991–1992, 2012 και 2015. 

 Οι άνθρωποι αυτοί  ζητούν καταφύγιο σε γειτονικά κράτη - όπως η Ταϊλάνδη και το Μπαγκλαντές- αλλά και στις κυρίως μουσουλμανικές Μαλαισία και Ινδονησία, από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο όταν οι θάλασσες είναι πιο ήρεμες.

Ωστόσο, αρκετά συχνά οι χώρες «αγνοούν» τα σήμερα βοήθειας από τις φορτωμένες βάρκες με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι – αναμεσά τους μανάδες με μωρά - να αφήνουν τη ζωή τους μεσοπέλαγα

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σχεδόν 500 Ρόχινγκια έφθασαν στην Ινδονησία τις τελευταίες έξι εβδομάδες ενώ «πολλές άλλες (χώρες) δεν ενήργησαν παρά τις πολυάριθμες εκκλήσεις για βοήθεια». 

Βάρκα που μετέφερε 180 ανθρώπους φέρεται να βυθίστηκε στις αρχές Δεκεμβρίου, με όλους τους επιβαίνοντες, εκτός ενός, να εκτιμάται ότι είναι νεκροί, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Χθες, στις ακτές της επαρχίας Άτσεχ, στο νησί Σουμάτρα της Ινδονησίας, ξεβράστηκε μια βάρκα που μετέφερε 174 Ροχίνγκια. Οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν αφυδατωμένοι και κατάκοποι και χρειάζονταν άμεση ιατρική βοήθεια αφού πέρασαν εβδομάδες στη θάλασσα, σύμφωνα με αξιωματούχους της τοπικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών.

Ορισμένοι επιζώντες περιέγραψαν τα δεινά τους κάνοντας λόγο για πείνα και αφυδάτωση και λέγοντας ότι πάνω από 20 επιβαίνοντες έχασαν τη ζωή τους.

Οι αρχές της Ταϊλάνδης δήλωσαν ότι αφού διέσωσαν έξι ανθρώπους που βρέθηκαν γαντζωμένοι σε μια δεξαμενή νερού που επέπλεε στη Θάλασσα Ανταμάν, οι επιζώντες δήλωσαν ότι δεν επετράπη στο σκάφος τους να έχει πρόσβαση στη Μαλαισία και έτσι στράφηκαν και πάλι πίσω προς το Μπαγκλαντές.

Η βάρκα που ξεβράστηκε χθες ήταν η τελευταία σε μια σειρά από τέτοια περιστατικά και διασώσεις στην ευρύτερη περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες, γεγονός που ανάγκασε τις αρχές του Μπαγκλαντές να προσπαθήσουν να αποτρέψουν τον κόσμο από το να διακινδυνεύει τη ζωή του σε βάρκες προς τη Νοτιοανατολική Ασία. «Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τους αποτρέψουμε από αυτά τα επικίνδυνα ταξίδια», δήλωσε χθες υψηλόβαθμος αξιωματούχος της υπηρεσίας παροχής βοήθειας και επαναπατρισμού προσφύγων στο Μπαγκλαντές.

Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες UNHCR ανέφερε χθες ότι το 2022 θα μπορούσε να είναι μια από τις χρονιές με τους περισσότερους εδώ και μία δεκαετία θανάτους στη θάλασσα μεταξύ των Ροχίνγκια, καθώς ολοένα και περισσότεροι εξ αυτών εγκαταλείπουν τους προσφυγικούς καταυλισμούς στο Μπαγκλαντές, όπου επικρατούν απελπιστικές συνθήκες -σχεδόν 1 εκατ. ζουν σε συνθήκες συνωστισμού 

Πηγή: skai.gr