Στο έλεος της «χιονοθύελλας του αιώνα» οι ΗΠΑ: Φόβοι για αύξηση των νεκρών αλλά και λεηλασίες

Πάνω από 60 οι νεκροί συνολικά- Οι αρχές προειδοποιούν για συνέχιση των χιονοπτώσεων τις επόμενες ώρες - Ακόμα και στους -45 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία - Τα σωστικά συνεργεία αναζητούν επιζώντας κάτω από θαμμένα στο χιόνι οχήματα

Στο έλεος του ιστορικού «κυκλώνα-βόμβα» βρίσκονται οι ΗΠΑ που έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής πάνω από 60 ανθρώπους και έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα ηλέκτροδότησης ενώ αρκετοί άνθρωποι παγιδεύτηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους. Τα κύρια χαρακτηριστικά της πρωτοφανούς κακοκαιρίας που εκτείνεται από τον Καναδά μέχρι το Μεξικό είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι έντονες χιονοπτώσεις με τις αρχές να ενημερώνουν τους πολίτες ότι οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες ενώ το χιόνι δεν αποκλείεται να ξεπεράσει σε ορισμένες περιοχές ακόμα και τα 30 εκατοστά. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το BBC οι αρχές έρχονται αντιμέτωποι και με κρούσματα λεηλασιών.

ΗΠΑ

«Η καταιγίδα επιστρέφει, περιμένουμε ακόμα από 15 έως 30 εκατοστά χιόνι» προειδοποίησε η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Κάθι Χότσουλ τονίζοντας ότι σε ορισμένες πόλεις της δυτικής Νέας Υόρκης το χιόνι έφτασε ακόμα και το ένα μέτρο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

ΗΠΑ

Λεηλασίες στο Μπάφαλο 

Στη Νέα Υόρκη τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης δουλεύουν πυρετωδώς παρά τις γιορτινές ημέρες σε μια προσπάθεια να σώσουν τους κατοίκους από τη «χιονοθύελλα του αιώνα», όπως την ονόμασαν με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 28 μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με τις αρχές το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στο Μπάφαλο με τους κατοίκους να έρχονται αντιμέτωποι με πολύωρες διακοπές ρεύματος και τα συνεργεία να πηγαίνουν από αυτοκίνητο σε αυτοκίνητο για να απεγκλωβίσουν όσους παγιδεύτηκαν στα οχήματά τους τα οποία θάφτηκαν στο χιόνι. Παράλληλα, διάφορης λογής απατεώνες στο Μπάφαλο βρήκαν την ευκαιρία να διαρρήξουν τα μαγαζιά και να αρπάξουν ό,τι βρουν.

ΗΠΑ

«Οι λεηλασίες δίνουν και παίρνουν στο Μπάφαλο με πολλούς να εκμεταλλεύονται με άδειους δρόμους όπου οι χιονοπτώσεις και οι συνθήκες χιονοθύελλας έκαναν τους δρόμους απροσπέλαστους» επισημαίνει το BBC. Ιδιοκτήτης καταστήματος αναφέρει πως του πήραν πράγματα αξίας 50.000 ευρώ. «Πήραν τα πάντα. Από παιχνίδια και ηλεκτρονικά έως ηχεία».

Ένας κάτοικος στο Μπάφαλο έγραψε «έχουμε πολύ χαμηλή ποσότητα φαγητού, κολλήσαμε στο σπίτι μας... Άρχισα να πανικοβάλλομαι λίγο όταν κοίταξα έξω και είδα να χιονίζει περισσότερο».

ΗΠΑ

Φόβοι για αύξηση των νεκρών

Ο Mark Poloncarz, στέλεχος της κομητείας Έρι, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο αριθμός των νεκρών της κομητείας πιθανότατα θα ξεπεράσει αυτόν της χιονοθύελλας που χτήπησε το Μπάφαλο το 1977, όταν έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 30 άνθρωποι. Επικαλούμενος το γραφείο του τοπικού ιατροδικαστή, ο Poloncarz δήλωσε ότι πολλά από τα θύματα πέθαναν από καρδιακά προβλήματα ενώ φτυάριζαν ή βγήκαν στο χιόνι. Κάποιοι βρέθηκαν νεκροί μέσα στα οχήματά τους.

Υπάρχουν φόβοι ότι θα εντοπιστούν κι άλλοι νεκροί μόλις τα χιόνια αρχίσουν να λιώνουν.

«Περιμένουμε ότι θα υπάρξουν περισσότεροι» νεκροί  από τη συνεχιζόμενη καταιγίδα», είπε.

ΗΠΑ

Επίσης,10 νεκροί επιβεβαιώθηκαν στο Οχάιο, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δυστυχήματα στο Μιζούρι, το Κάνσας και το Κεντάκι. Μια γυναίκα στο Βερμόντ έχασε τη ζωή της από κλαδί που έπεσε Ένας άστεγος άνδρας πέθανε από υποθερμία στο Κολοράντο και μια γυναίκα έπεσε μέσα στο παγωμένο ποταμό Ουισκόνσιν και πέθανε. Επίσης, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στον Καναδά μετά από ανατροπή λεωφορείου στον παγωμένο δρόμο στη Βρετανική Κολομβία.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προέβλεψε έως και 35 εκατοστά χιόνι για χθες Δευτέρα, εκτός από τα πολλά πόδια που έχουν ήδη αφήσει την πόλη θαμμένη στο χιόνι, με τους αξιωματούχους να αγωνίζονται να επαναφέρουν τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στο διαδίκτυο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης. «Η καρδιά μου είναι με αυτούς που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα αυτό το εορταστικό Σαββατοκύριακο», έγραψε στο Twitter.

ΗΠΑ

Πάνω από 15.000 πτήσεις ακυρώθηκαν

Η σφοδρή καταιγίδα ανάγκασε την ακύρωση περισσότερων από 15.000 πτήσεων στις ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες. Τουλάχιστον 4.000 πτήσεις ακυρώθηκαν χθες Δευτέρα, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης Flightaware.com. Πολλοί που είχαν προγραμματίσει να περάσουν τις διακοπές των Χριστουγέννων σε κάποιο άλλο μέρος δεν κατάφεραν τελικά να ταξιδέψουν.

ΗΠΑ

Πολικές θερμοκρασίες

Λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών οι θερμοκρασίες έπεσαν κάτω από το μηδέν και στις 48 πολιτείες των ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο, συμπεριλαμβανομένων των πολιτειών του Τέξας κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό, όπου ορισμένοι νεοαφιχθέντες μετανάστες δυσκολεύονται να βρουν καταφύγιο.Στην πολιτεία Μοντάνα των δυτικών ΗΠΑ η θερμοκρασία έπεσε στους -45 βαθμούς Κελσίου.

ΗΠΑ

Στο Τζάκσον του Μισισιπή, αξιωματούχοι της πόλης ανήμερα των Χριστουγέννων ανακοίνωσαν ότι οι κάτοικοι έπρεπε να βράσουν το πόσιμο νερό τους καθώς είναι πιθανό να παγώσουν οι σωληνώσεις και να πραγματοποιηθεί έκρηξη στις γραμμές του νερού.

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Εκφράζουμε την βαθιά μας θλίψη για τις ζωές που χάθηκαν

Το ελληνικό ΥΠΕΞ με tweet του εκφράζει την βαθιά του θλίψη για τις απώλειες ζωών που έχει προκαλέσει η πρωτοφανής αυτή κακοκαιρία:

«Βαθιά θλίψη για την τραγική απώλεια ζωών στις #ΗΠΑ μετά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια και τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, στους ανθρώπους και στην κυβέρνηση του στενού μας φίλου και στρατηγικού εταίρου #ΗΠΑ»

Πηγή: skai.gr