Προς λύση η πολιτική κρίση στην Ονδούρα

Ο ανατραπείς πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια κι η de facto κυβέρνηση που ανέλαβε μετά το πραξικόπημα της 28ης Ιουνίου συμφώνησαν στους όρους για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης και στο ότι δεν θα υπάρξει αμνηστία για όσους ηγήθηκαν του πραξικοπήματος, δήλωσε ένας από τους διαπραγματευτές του.

Ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης, που θα αποτελείται από μέλη της κυβέρνησης Σελάγια και της σημερινής του Ρομπέρτο Μιτσελέτι, εξαρτάται όμως, από το εάν ο Σελάγια θα επιστρέψει στην προεδρία--κάτι εξαιρετικά αμφίβολο, τέσσερις μήνες μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

Ο Χουάν Μπαραόνα, συνδικαλιστής και διαπραγματευτής του Σελάγια, είπε ότι ο ανατραπείς πρόεδρος αντιτέθηκε στην αμνηστία για τους πραξικοπηματίες διότι θα σήμαινε "αμνησία, λησμοσύνη και συγχώρεση, και δεν μπορούμε να συγχωρέσουμε ένα πραξικόπημα. Αν μετά απ' όλα αυτά πουν ότι δεν δέχονται να υπάρξει αποκατάσταση του Σελάγια στην εξουσία τι σημασία θα έχει το ότι σημειώσαμε πρόοδο σε οτιδήποτε άλλο;", πρόσθεσε.

Αν ως τις 15 Οκτωβρίου δεν υπάρξει τελική συμφωνία, συνέχισε ο Μπαραόνα, "οι συνομιλίες θα έχουν αποτύχει και θα τελειώσουν".

Ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας και η αμνηστία για εγκλήματα που σχετίζονται με το πραξικόπημα προβλέπονταν στη λεγόμενη συμφωνία του Σαν Χοσέ. Βασική προϋπόθεση της συμφωνίας ήταν η επιστροφή του Σελάγια στην Ονδούρα κι η αποκατάστασή του στην εξουσία.
Πηγή: skai.gr