Κλείσιμο

Πρώην αξιωματούχος Αφγανιστάν: Υποκύψαμε στους Ταλιμπάν λόγω… «στρατιωτών φαντασμάτων»

Πρώην υπουργός του Αφγανιστάν επέρριψε την πτώση της αφγανικής κυβέρνησης σε διεφθαρμένους αξιωματούχους οι οποίοι εφηύραν «στρατιώτες φαντάσματα», που είτε δεν υπήρχαν είτε είχαν σκοτωθεί, ενώ συγχρόνως λάμβαναν χρήματα από τους Ταλιμπάν...

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας Khalid Payenda αποκάλυψε στο BBC ότι στην πραγματικότητα οι περισσότεροι από τους 300.000 στρατιώτες και αστυνομικούς που ήταν καταγεγραμμένοι στα κυβερνητικά αρχεία απλώς δεν… υπήρχαν. Σχολίασε ότι το «προσωπικό φάντασμα», προστέθηκε στους επίσημους καταλόγους έτσι ώστε οι στρατηγοί να μπορούν να προσπορίζονται τους μισθούς τους. 

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν ραγδαία το Αφγανιστάν τον Αύγουστο, καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις αποσύρθηκαν μετά από 20 χρόνια στη χώρα. Ο κ. Payenda, ο οποίος παραιτήθηκε και εγκατέλειψε το Αφγανιστάν ενόσω οι ισλαμιστές επέλαυναν, είπε ότι τα αρχεία που δείχνουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας υπερτερούν κατά πολύ των Ταλιμπάν ήταν εσφαλμένα. 

«Με τον τρόπο που γινόταν η λογοδοσία, θα ρωτούσες τον αρχηγό σε εκείνη την επαρχία "πόσους ανθρώπους έχετε" και βάσει αυτού θα υπολογίζατε τους μισθούς και τα έξοδα σιτηρεσίου τα οποία θα ήταν πάντα διογκωμένα», είπε στον Εντ Μπάτλερ του BBC. 

Ο πρώην υπουργός είπε ότι τα νούμερα μπορεί να είχαν «φουσκώσει» περισσότερο από… έξι φορές και περιλάμβαναν «λιποτάκτες [και] νεκρούς που δεν καταγράφηκαν ποτέ επειδή κάποιοι από τους διοικητές θα κρατούσαν τις τραπεζικές τους κάρτες» και θα έπαιρναν τους μισθούς τους. 

Ο κ. Payenda είπε ακόμα ότι και οι δυνάμεις που υπήρχαν συχνά δεν πληρώνονταν στην ώρα τους, ενώ υπήρχαν στρατηγοί που «τα έπαιρναν και από τις δυο μεριές» - δηλαδή έπαιρναν τον κυβερνητικό μισθό τους και στη συνέχεια δέχονταν πληρωμές από τους Ταλιμπάν για να μην πολεμήσουν. 

Πηγή: bbc.com