Πώς φαλκίδευσαν οι Τούρκοι την ιστορία - Το σκεπτικό της απόφασης για την Αγιά Σοφιά

Παρά τις έντονες αντιδράσεις που εκφράζονται διεθνώς, η τουρκική δικαιοσύνη άνοιξε την Παρασκευή το δρόμο για την αλλαγή του μουσειακού καθεστώτος της Αγίας Σοφίας και την μετατροπή του σε τζαμί.

Το σκεπτικό της απόφασης σύμφωνα με την Hurriyet είναι ότι η Αγία Σοφία ήταν ιδιοκτησία του Ιδρύματος Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ και είχε οριστεί να χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως τζαμί. Η απόφαση να δοθεί μουσειακό καθεστώς στην Αγία Σοφία ελήφθη από τον πρώην πρόεδρο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ το 1934. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε τώρα ότι η κυβέρνηση του 1934 δεν είχε την δικαιοδοσία να αλλάξει το καθεστώς μιας «θρησκευτικής δομής».

Η δικαστική απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης τις επόμενες ημέρες. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η κυβέρνηση Ερντογάν θα εκδώσει διάταγμα για τη λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί. Τις προθέσεις του αναμένεται να γνωστοποιήσει ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος απόψε σε ομιλία του.

Το θέμα της Αγίας Σοφίας ανακινήθηκε κατά την 567η επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαΐου όταν έγινε ανάγνωση του Κορανίου μέσα στην Αγία Σοφία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, πρότεινε να μετατραπεί ξανά σε μουσείο η Αγία Σοφία, που εντάσσεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Στη συνέχεια η υπόθεση έγινε ένα από τα βασικά θέματα πολιτικής συζήτησης στο εσωτερικό της Τουρκίας γεγονός που προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις πολιτικών και θρησκευτικών φορέων, που καλούσαν την Άγκυρα να μην αλλάξει το μουσειακό καθεστώς της Αγίας Σοφίας.

Πηγή: skai.gr