Ανοίγει ο δρόμος για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί - Η απόφαση του δικαστηρίου

Το δρόμο για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ανοίγει το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις.

Ειδικότερα, το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας προχώρησε στην ακύρωση του προεδρικού διατάγματος Ατατούρκ του 1934 που όριζε το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μουσείο κρίνοντας ότι είναι παράνομο.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα εκφωνήσει ομιλία το βράδυ της Παρασκευής (10/7) , μετά την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας που άνοιξε τον δρόμο για να μετατραπεί σε τζαμί η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν πρόκειται να εκφωνήσει την ομιλία του λίγο πριν από τις 9 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου της τουρκικής προεδρίας.

Πριν ακόμη γίνει γνωστή η απόφαση, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν δήλωνε προκλητικά ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν αναιρεί ότι θα συνεχίσει να είναι μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ άνοιξε και συζήτηση για τις χριστιανικές εικόνες. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα την Παναγία των Παρισίων, η οποία, όπως είπε, είναι εκκλησία, αλλά την επισκέπτονται και τουρίστες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα η UNESCO διεμήνυσε στην Άγκυρα πως πρέπει να ειδοποιηθεί για τυχόν αλλαγή χρήσης στο μουσείο της Αγιάς Σοφιάς, καθώς εντάσσεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο, γεγονός που συνεπάγεται ότι το κράτος όπου βρίσκεται έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις.

Η Unesco υπογράμμισε ακόμη ότι έχει εκφράσει τις ανησυχίες της στις τουρκικές αρχές με επιστολές της και ότι επέδωσε ξανά το μήνυμα αυτό στον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Οργάνωση χθες Πέμπτη.

Πηγή: skai.gr