Πολιτική ένταση στην Εσθονία

Η πρόσφατη απόφαση της εθνικιστικής κυβέρνησης της Εσθονίας να μετακινήσει ένα μνημείο του Κόκκινου Στρατού της εποχής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου καθώς και τις σορούς Ρώσων στρατιωτών από τη τοποθεσία όπου βρίσκονταν, στο κέντρο της πρωτεύουσας έχει προκαλέσει σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε ρωσικής καταγωγής διαδηλωτές και την αστυνομία.

Το βράδυ της Παρασκευής, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, η πρωτεύουσα Τάλιν μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, ενώ στην πόλη Τζόβι, κλήθηκαν μονάδες αποκατάστασης της τάξης για να καταστείλουν 200 νεαρούς διαδηλωτές.

Οι εθνικιστές θεωρούν ότι το μνημείο δοξολογεί την "κατοχή" της χώρας τους από την Σοβιετική Ένωση.

Οι Ρώσοι, και οι ρωσικής καταγωγής Εσθονοί, το θεωρούν ως σύμβολο της θυσίας τους στον πόλεμο κατά του ναζισμού.

Η κυβέρνηση και ο πρόεδρος της Εσθονίας κάλεσαν να αποκατασταθεί η ηρεμία και απηύθυναν έκκληση στον πληθυσμό να μην απαντήσει στην "πρόκληση".

Όμως το απόγευμα, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν ξανά στο μνημείο. Ορισμένοι από τους διαδηλωτές ήταν μεθυσμένοι και ένας επιτέθηκε σε δημοσιογράφο.

Η αστυνομία έκανε 300 συλλήψεις για να αποφύγει την επανάληψη των επεισοδίων της Πέμπτης, αλλά οι διαδηλωτές διασκορπίστηκαν σε μικρότερες ομάδες και οι ταραχές συνεχίσθηκαν.

Έως τα μεσάνυκτα της Παρασκευής τραυματίσθηκαν 23 άνθρωποι, εξ αυτών τρεις αστυνομικοί. Δύο από τα θύματα βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τις αρχές.
Πηγή: skai.gr