Πόλεμος χωρίς τέλος ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία

O Ζελένσκι, δήλωσε ότι η Ουκρανία θα αντεπιτεθεί κατά της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα προκειμένου τα λιμάνια της να μην αποκλειστούν εκ νέου και οι εξαγωγές σιτηρών και άλλων αγαθών να συνεχίσουν κανονικά

Της Αθηνάς Παπακώστα

O Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δηλώνει ότι η Ουκρανία θα αντεπιτεθεί κατά της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα προκειμένου τα λιμάνια της να μην αποκλειστούν εκ νέου και οι εξαγωγές σιτηρών και άλλων αγαθών να συνεχίσουν κανονικά. Ειδικότερα, δήλωσε: «Εάν η Ρωσία εξακολουθήσει να διαφεντεύει τη Μαύρη Θάλασσα, πέραν των χωρικών υδάτων της, επιβάλλοντας αποκλεισμούς ή εξαπολύοντας πυρά εναντίον μας, η Ουκρανία θα πράξει το ίδιο. Πρόκειται για δικαιολογημένη υπεράσπιση των κεκτημένων μας, ανεξαρτήτως (ασφαλούς) διαδρόμου(...). Δεν διαθέτουμε τόσα πολλά πλοία. Αλλά θα πρέπει να καταλάβουν (οι Ρώσοι) ότι μέχρι το τέλος του πολέμου δεν θα τους έχει απομείνει κανένα πλοίο. Κανένα.». 

Το Σαββατοκύριακο η Ουκρανία κήρυξε τα νερά γύρω από τα έξι ρωσικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας σε «περιοχές πολεμικού κινδύνου». Η προειδοποίηση ισχύει για τα λιμάνια της Ανάπα, του Νοβοροσίσκ, του Γκελεντζίκ, του Τουάπσε, του Σότσι και του Ταμάν. Είχαν προηγηθεί τα πλήγματα από ουκρανικά μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας, παγιδευμένα με εκρηκτικά, κατά ενός ρωσικού πολεμικού πλοίου και ενός δεξαμενόπλοιου καθώς επίσης και τα κατ' επανάληψη πλήγματα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων κατά των ουκρανικών λιμενικών υποδομών. 

Όπως εξηγεί το Politico, η κήρυξη πολέμου κατά της ρωσικής ναυσιπλοΐας αυτό παρασύρει στα ύψη το κόστος ασφάλισης των πλοίων και θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική για μία από τις κύριες εξαγωγικές οδούς της Ρωσίας για το πετρέλαιο και τα πετρελαϊκά προϊόντα που εξασφαλίζουν στο Κρεμλίνο επαρκή ρευστότητα ώστε η Μόσχα να μπορεί να συνεχίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Όλεγκ Ουστένκο, τη Δευτέρα επέμεινε υπογραμμίζοντας ότι «ο,τιδήποτε ρωσικό κινείται στη Μαύρη Θάλασσα αποτελεί στρατιωτικό στόχο» σημειώνοντας πως η κίνηση συνιστά ενέργεια αντιποίνων να για την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας που συνήφθη με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών, και τη στοχοθέτηση γεωργικών εγκαταστάσεων και αποθηκών και λιμανιών. Πρόσθεσε δε ότι, «η ιστορία αυτή άρχισε με τη Ρωσία να μπλοκάρει τον διάδρομο σιτηρών, απειλώντας να επιτεθεί στα σκάφη μας και να καταστρέψει τα λιμάνια μας. Οι θαλάσσιες υποδομές μας βρίσκονται υπό διαρκή επίθεση». 

Αυτό το οποίο, την ίδια στιγμή, παρατηρούν οι αναλυτές είναι το γεγονός ότι όχι μόνον ο εν εξελίξει εδώ και 18 μήνες πόλεμος στην Ουκρανία μεταφέρεται σε περιοχές και ζώνες που μέχρι πρότινος ήταν στο απυρόβλητο αλλά ότι και οι δύο πλευρές είναι και ανυποχώρητες και βέβαιες ότι, στο τέλος, θα κυριαρχήσουν. 

Στη Σαουδική Αραβία οι συνομιλίες για το σχέδιο ειρήνευσης της Ουκρανίας ολοκληρώθηκαν. Σε αυτές συμμετείχαν και η Κίνα αλλά και η Ινδία όχι, όμως, η Ρωσία η οποία δεν προσεκλήθη. Μάλιστα, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τόνισε ότι «οι διαπραγματεύσεις δεν χρειάζονται ακόμη. Ο εχθρός πρέπει να σέρνεται στα γόνατά του, εκλιπαρώντας για έλεος».

Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκαθαρίζουν ότι «δεν υπάρχουν ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία σε εξέλιξη αυτή την ώρα γιατί η Ρωσία αρνήθηκε να εμπλακεί σε ουσιαστικές, πλήρεις διαπραγματεύσεις» ενώ τονίζουν πως «εάν κάποτε υπάρξουν ειρηνευτικές συνομιλίες η Ουκρανία θα είναι αυτή που θα ηγείται της μη-ρωσικής πλευράς».

Πηγή: skai.gr