Σε θέση μάχης ρωσικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα – Ανησυχία στην ξηρά

Ρωσικά πλοία εισήλθαν στις κλειστές περιοχές της Μαύρης Θάλασσας. Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, εκτιμά ότι οι Ρώσοι σχεδιάζουν να εξαπολύσουν πυραυλικά χτυπήματα εναντίον στόχων στην ξηρά.

Ανθρωπιστική καταστροφή στη Μαριούπολη

Την ίδια ώρα ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο, απευθύνει δραματική έκκληση για την πλήρη εκκένωση της πόλης, λέγοντας ότι «βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής καταστροφής».

Ανέφερε ότι 160.000 άμαχοι παραμένουν παγιδευμένοι στην πόλη, χωρίς ρεύμα, τροφή και πόσιμο νερό. 

Πρόσθεσε ότι 26 λεωφορεία περιμένουν για να απομακρύνουν αμάχους, ωστόσο οι ρωσικές δυνάμεις δεν συμφώνησαν να τους επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση.

Υπό πολιορκία το Τσερνίχιφ

Δύσκολη είναι η κατάσταση και στο υπό πολιορκία Τσερνίχιβ καθώς οι  εκτεταμένες καταστροφές έχουν αφήσει τους κατοίκους χωρίς νερό, θέρμανση και ηλεκτρικό ρεύμα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης, βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για την επιδιόρθωση των ζημιών.
Ο δήμαρχος της πόλης, ανέφερε το Σάββατο ότι το Τσερνίχιβ έχει εντελώς καταστραφεί" από τις ρωσικές δυνάμεις. Σημείωσε ότι περισσότεροι από 200 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ περισσότεροι από τους μισούς από τους 285.000 κατοίκους που είχε αρχικά η πόλη έχουν φύγει.

Γιατί δεν ανοίγουν σήμερα ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Νωρίτερα σήμερα, η  αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, υπογράμμισε πως δεν θα ανοιχθούν σήμερα ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων από πολιορκημένες πόλεις καθώς υπάρχουν πληροφορίες για πιθανή ρωσική "προβοκάτσια" στους διαδρόμους αυτούς.

«Από σήμερα, ο εχθρός ανασυντάσσει τις δυνάμεις του, αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει πουθενά στην Ουκρανία», δήλωσε η υφυπουργός Αμυνας της χώρας (Χάνα Μαλιάρ) στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, χωρίς ωστόσο να δώσει στοιχεία για τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων.

Πάνω από 560 δισ. δολάρια οι οικονομικές απώλειες λόγω του πολέμου

Ο πόλεμος που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία έχει μέχρι στιγμής κοστίσει στην τελευταία 564,9 δισεκατομμύρια δολάρια (514 δισ ευρώ) σε ό,τι αφορά καταστροφές στις υποδομές, απώλειες σε οικονομική ανάπτυξη και σε άλλους παράγοντες, δήλωσε σήμερα η ουκρανή υπουργός Οικονομικών Γιούλια Σβιριντένκο.

Σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο η υπουργός ανέφερε ότι οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει καταστροφές σε 8.000 χιλιόμετρα οδικού δικτύου και σε δέκα εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα κατοικιών.

Πηγή: skai.gr