Αποκάλυψη Times: Μήνυμα από Ζελένσκι έδωσε στον Πούτιν ο Αμπράμοβιτς -«Πες του ότι θα τους συντρίψω» απάντησε ο Ρώσος πρόεδρος

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Συνάντηση στη Μόσχα με τον Βλάντιμιρ Πούτιν είχε ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς την περασμένη Τετάρτη κομίζοντας χειρόγραφο σημείωμα του Προέδρου Ζελένσκι, αποκαλύπτουν οι Times.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ο Ρώσος μεγιστάνας ταξίδεψε στη Μόσχα με ένα από τα ιδιωτικά του αεροσκάφη από την Κωνσταντινούπολη. Το σημείωμα του Ουκρανού Προέδρου που παρέδωσε στον Ρώσο Πρόεδρο περιείχε μια σύνοψη των όρων που θα αποδεχόταν το Κίεβο για τον τερματισμό του πολέμου.

Η αρχική απάντηση του Πούτιν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήταν ξεκάθαρα αρνητική: «Πες του ότι θα τους συντρίψω».

Το ίδιο βράδυ ο Αμπράμοβιτς επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και συναντήθηκε με τον Ρουστέμ Ουμέροφ, Ουκρανό βουλευτή που εκπροσωπεί το Κίεβο στις διαπραγματεύσεις. Ο Ουμέροφ φέρεται να έχει συναντήσει αρκετές φορές τον Αμπράμοβιτς σε πεντάστερα ξενοδοχεία της Κωνσταντινούπολης υπό το συντονισμό του Ιμπραήμ Καλίν, εκπροσώπου του Προέδρου Ερντογάν.

Όπως σημειώνουν οι Times, παρά την αρνητική απάντηση Πούτιν, οι διαπραγματεύσεις μέσω αυτού του διαύλου συνομιλιών φέρονται να έχουν σημειώσει πρόοδο, «προσφέροντας την ελπίδα μιας ασταθούς ειρηνευτικής συμφωνίας στην Ουκρανία και μίας μεγάλης διπλωματικής νίκης για την Τουρκία».

Το ρεπορτάζ, που παραπέμπει στη δήλωση Καλίν στη Χουριέτ πως οι δύο πλευρές είναι «κοντά σε συμφωνία», σημειώνει πως το αγκάθι στις συνομιλίες είναι το μέλλον της Κριμαίας και του Ντονμπάς.

Ο κ. Καλίν φέρεται να έχει εμπλακεί στο σχηματισμό μιας πρότασης που ορίζει ότι η Κριμαία και το Ντονμπάς θα διατηρηθούν στον έλεγχο της Ρωσίας υπό μια συμφωνία μακροπρόθεσμης εκχώρησης, σαν τη συμφωνία για το Χονγκ Κονγκ που τοποθετούσε την περιοχή υπό βρετανικό έλεγχο από το 1898 έως το 1997, με το οριστικό μέλλον της επαρχίας να καθορίζεται σε μελλοντική ημερομηνία.

Όπως σημειώνουν οι Times, πριν από την εξέγερση του 2014 η Ουκρανία είχε παραχωρήσει στη Ρωσία τη ναυτική βάση της Σεβαστούπολης στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Πρόεδρος Πούτιν φέρεται να εξετάζει την πρόταση αυτή, αλλά όπως σχολιάζει η εφημερίδα, ο θυμός του για τις στρατιωτικές αποτυχίες της Ρωσίας στην Ουκρανία και η προσωπική οργή κατά του Ζελένσκι, όπως υπέδειξε η απάντησή του στον Αμπράμοβιτς, τον καθιστούν πιθανώς έναν ασταθή εταίρο σε οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία.

Ο Αμπράμοβιτς, συνοδευόμενος από τον Ουμέροφ, φέρεται επίσης να έχει επισκεφθεί το Κίεβο όπου συναντήθηκε με τον Ζελένσκι.

Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι ο ενεργός ρόλος του Ρώσου μεγιστάνα μοιάζει αρχικά να οφείλεται σε προσωπικά κίνητρα, καθώς οι Ρώσοι ολιγάρχες γνωρίζουν πως η περιουσία τους και η ελευθερία τους εξαρτώνται από τα καπρίτσια του Πούτιν.

Σημειώνεται ότι πάνω από 20 ολιγάρχες από τη Ρωσία έχουν παρουσία στην Τουρκία, όπου μπορεί κανείς να εξαγοράσει υπηκοότητα με αγορά ακινήτου ύψους αξίας 250.000 δολαρίων. Οι δύο θαλαμηγοί του Αμπράμοβιτς έχουν αγκυροβολήσει στην Αλικαρνασσό, καθώς δεν του έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Τουρκία.

Ωστόσο, έχοντας δει τις επιπτώσεις του πολέμου, προσθέτουν οι Times, ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς είναι πραγματικά αποφασισμένος να συμβάλει στον τερματισμό της σύρραξης. Σημειώνεται ότι η μητέρα του Ιρίνα γεννήθηκε στην Ουκρανία και ότι η κόρη του Σοφία έχει δημοσίως εκφράσει την αντίθεσή της προς τον πόλεμο.

Πηγή: skai.gr