Νέες ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στην Ουκρανία- «Απάνθρωπες τακτικές» καταγγέλλει το Κίεβο

Για νέα αεροπορικά πλήγματα της Ρωσίας σε αρκετές πόλεις το βράδυ της Κυριακής κάνουν λόγο τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, ενώ σήμερα ξεκινά ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας-Κιέβου στην Τουρκία, ο οποίος θα διαρκέσει τρεις μέρες. 

Το Κίεβο και οι πόλεις Λουζκ, Ρίβνε και Χάρκοβο ήταν ανάμεσα σε αυτές όπου ακούστηκαν πολλαπλές ισχυρές εκρήξεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ ένας χώρος αποθήκευσης καυσίμων παραδόθηκε στις φλόγες στο Λουζκ (βορειοδυτικά).

Οι σειρήνες της αεράμυνας ακούστηκαν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Στο μεταξύ, στις φλόγες τυλίχτηκε ένα σπίτι στο Κίεβο, όταν συντρίμμια από πύραυλο που κατέρριψαν τη νύχτα ουκρανικές δυνάμεις, έπεσαν πάνω του, σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας. 

Η φωτιά στην περιοχή Νταρνίτσκι του Κιέβου ξέσπασε γύρω στις 23:12 και έσβησε περίπου δύο ώρες αργότερα, στις 01:24. 

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν εισβολή πλήρους κλίμακας στο Κίεβo παρόλο που αυτός είναι ένας από τους κύριους στόχους τους- και αντ' αυτού κατέφυγαν σε βομβαρδισμούς.

Παράλληλα, ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στο γραφείο του εκπροσώπου του Προέδρου της Ουκρανίας στην Κριμαία, το οποίο βρίσκεται στη Χερσώνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το NEXTA, οι στρατιώτες έσπασαν τις πόρτες του κτηρίου και αφαίρεσαν την ουκρανική σημαία.

#Russian troops broke into the office of the #Ukrainian presidential representative office in #Crimea, which is located in #Kherson due to the annexation of the peninsula.

The soldiers broke down the doors in the building and removed the Ukrainian flag. pic.twitter.com/TdRm5K3eiD

— NEXTA (@nexta_tv) March 28, 2022

Την ίδια ώρα, «ανοίγουν» ξανά σήμερα τα σχολεία στο Κίεβο, ωστόσο τα μαθήματα θα γίνουν με τηλεκπαίδευση.

«Στις 28 Μαρτίου θα ξαναρχίσει η εκπαιδευτική διαδικασία στην πρωτεύουσα- διαδικτυακά. Θα προσαρμοστεί περισσότερο στις τρέχουσες συνθήκες. Και χρησιμοποιώντας διαφορετικές εκπαιδευτικές πλατφόρμες για μαθητές», Βιτάλι Κλίτσκο.

«Ένα σημαντικό καθήκον σήμερα είναι η πόλη να ζει και να εργάζεται ακόμα και σε τόσο δύσκολες συνθήκες στρατιωτικού νόμου», πρόσθεσε. 

«Προσπαθούν να μας εκφοβίσουν. Αυτό δε θα δουλέψει! Δεν θα τα παρατήσουμε!», επισήμανε. 

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότερα από τα μισά παιδιά της χώρας έχουν εγκαταλείψει την χώρα από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.

Χάρκοβο

Για επιτυχείς αντεπιθέσεις γύρω από το Χάρκοβο μιλά Ουκρανός αξιωματικός

Ουκρανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν επιτυχείς αντεπιθέσεις γύρω από το Χάρκοβο, στο ανατολικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας, κατά τον διοικητή των δυνάμεων στην περιοχή.

Ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ ανέφερε μέσω Telegram πως ρωσικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν χθες από αρκετές τοποθεσίες.

«Απωθούμε τις δυνάμεις κατοχής προς την κατεύθυνση των συνόρων» της Ουκρανίας με τη Ρωσία, ανέφερε ο αξιωματικός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατοικία χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στο χωριό Οσκίλ, στην περιφέρεια Ιζιούμ, με συνέπεια να χάσει τη ζωή της τετραμελής οικογένεια.

Αποχώρηση ρωσικών δυνάμεων από το Σλάβουτιτς 

Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από την ουκρανική πόλη Σλάβουτιτς, όπου ζουν οι εργαζόμενοι του παροπλισμένου πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ, αφού επιθεώρησαν την περιοχή, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης νωρίς σήμερα το πρωί.

Το Σάββατο ο Ολεξάντρ Παβλιούκ κυβερνήτης της περιφέρειας όπου βρίσκεται το Σλάβουτιτς είχε ανακοινώσει ότι ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την πόλη η οποία βρίσκεται ακριβώς έξω από την ζώνη ασφαλείας που έχει δημιουργηθεί γύρω από το Τσερνόμπιλ, όπου το 1986 σημειώθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία.

«Ολοκλήρωσαν το έργο τους όποτε αποχώρησαν», επεσήμανε ο Γιούρι Φομίτσεφ, δήμαρχος της πόλης σε βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο.

«Επιθεώρησαν την πόλη, σήμερα ολοκλήρωσαν το έργο τους και αποχώρησαν. Δεν υπάρχει κανένας (Ρώσος στρατιώτης) στην πόλη αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Ο Φομίτσεφ, που στο βίντεο εμφανίζεται να κάθεται μπροστά από δύο σημαίες: μία της Ουκρανίας και μία της ΕΕ, πρόσθεσε ότι συνεχίζει να εργάζεται και δεν συνεργάζεται με τους Ρώσους.

Παράλληλα, η ουκρανική ηγεσία κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό πως εφαρμόζει «απάνθρωπες τακτικές», αναφερόμενο στον «μερικό ή πλήρη αποκλεισμό ανθρωπιστικών διαδρόμων» και «τον αποκλεισμό πολιορκημένων πόλεων», σύμφωνα με τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Ποντόλιακ.

Κατά τον ίδιο, συνεχίζονται οι «πυραυλικές επιθέσεις» εναντίον ουκρανικών πόλεων ενώ η Μαριούπολη, όπου βρίσκεται λιμάνι καίριας στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα, ισοπεδώνεται.

Η Ρωσία «δεν έχει πια γλώσσα, ανθρωπιά, πολιτισμό», συνέχισε ο κ. Ποντόλιακ, «μόνο πυραύλους, βόμβες και σκοπό να σβήσει (την Ουκρανία) από το πρόσωπο της Γης».

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Παβλιούκ είχε επισημάνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν απαγάγει τον δήμαρχο.

Πηγή: skai.gr