Παρέμβαση Φίσερ στο Μεσανατολικό

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ καλεί την Ουάσινγκτον να συμπεριλάβει τη Δαμασκό στις ειρηνευτικές προσπάθειες στη Μέση Ανατολή.

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα \Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ\, ο Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών από το 1998 ως το 2005 στην κυβέρνηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ, χαρακτηρίζει \ακατανόητο\ το γεγονός ότι οι ΗΠΑ \στράφηκαν με επιτυχία προς τη Λιβύη και αρνούνται κατηγορηματικά να κάνουν το ίδιο με τη Συρία\.

\Στη Συρία αναλογεί ένας ρόλοςκλειδί: είναι η μόνη αραβική χώρα σύμμαχος του Ιράν. Η Συρία, ως άμεσος γείτονας του Ιράκ, έχει αποφασιστικό ρόλο στη σταθεροποίησή του.

Η ασφάλεια και η ανεξαρτησία του Λιβάνου εξαρτώνται επίσης από τη χώρα αυτή\, εκτιμά επίσης ο πρώην υπουργός.

Εξάλλου η Συρία, \ένας από τους κύριους πρωταγωνιστές στη Μέση Ανατολή ανάμεσα στο Ισραήλ και στους άραβες γείτονές του\, είναι \οικονομικά και πολιτικά σε θέση αδυναμίας\ και \τα συμφέροντά της δεν συμπίπτουν ακριβώς με αυτά του Ιράν\, συνεχίζει ο Φίσερ.

\Μια αλλαγή συμμαχίας της Συρίας θα άλλαζε σε βάθος την κατάσταση στην περιοχή. Αυτό θα ίσχυε για το Λίβανο, για την ισραηλινοπαλαιστινιακή κρίση, αλλά επίσης για το Ιράκ και για το Ιράν. Μια τέτοια εξέλιξη θα ισοδυναμούσε για την Τεχεράνη με στρατηγικό σεισμό και θα απομόνωνε οριστικά αυτή τη χώρα στην περιοχή\, προσθέτει ο Φίσερ.
Πηγή: skai.gr