Παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα

Οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατηγορεί την πετρελαϊκή εταιρεία "Σέβρον" και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να τη μηνύσει για συνενοχή στην παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βιρμανία.

Η "Ερθ Ράϊτς Ιντερνάσιοναλ" υποστηρίζει σε έκθεση της που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα ότι ο στρατός της Βιρμανίας έχει διαπράξει σοβαρά αδικήματα μεταξύ των οποίων βιασμοί και φόνοι με το πρόσχημα της ασφάλειας αγωγού που μεταφέρει αέριο από την Γιαντάνα, στα ανοικτά της θάλασσας Ανταμάν, και στον οποίο μετέχει και η "Σέβρον".

Η οργάνωση υποστηρίζει ότι ο στρατός εξανάγκασε πολίτες να χτίσουν φυλάκια, να εκτελούν χρέη φρουρών κατά μήκος του αγωγού και να συντηρούν το οδικό δίκτυο κοντά σ΄ αυτόν.

Οι Βιρμανοί έφτιαξαν τον αγωγό με το αίμα, τον ιδρώτα και τα δάκρυά τους ανέφερε η Κάτι Ρέντφορντ, διευθύντρια της Οργάνωσης.

Αυτό σημαίνει "ανθρώπινη ενέργεια" στη Βιρμανία, είπε χαρακτηριστικά η Ρέντφορντ αναφερόμενη στην πρόσφατη διαφημιστική εκστρατεία της "Σέβρον", που αποσκοπεί στη βελτίωση της εικόνας της εταιρείας.

Η "Σέβρον" χαρακτήρισε αβάσιμες τις κατηγορίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων .

Η Ουάσινγκτον απαγόρευσε σε αμερικανικές εταιρείες νέες επενδύσεις στη Βιρμανία το 1997, αλλά η "Σέβρον" ελέγχει το 28 % του αγωγού της Γιαντάνα, μετά την αγορά της "Γιούνοκαλ" το 2005.
Πηγή: skai.gr