Κλείσιμο

O Ζελένσκι ζητά κατάπαυση του πυρός-«Πασχίζουμε για την ειρήνη» λέει το Κίεβο

Κατάπαυση του πυρός στο Ντονμπάς ζήτησε ο Ουκρανός πρόεδρος, μετά την κλιμάκωση της έντασης στη περιοχή τις τελευταίες μέρες.

«Συνεχίζοντας τις χθεσινές συνομιλίες, έχω ενημερώσει τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν για την τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας και τους νέους προκλητικούς βομβαρδισμούς. Είμαστε υπέρ της εντατικοποίησης της ειρηνευτικής διαδικασίας. Υποστηρίζουμε την άμεση σύγκληση της TCG (Τριμερής Ομάδα Επαφής για την Ουκρανία) και την άμεση καθιέρωση καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός» έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter.

Ζελένσκι και Μακρόν μίλησαν τηλεφωνικά για περίπου μισή ώρα την Κυριακή.

Παράλληλα, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν τηλεφωνική επικοινωνία από τις 12:00 ώρα Ελλάδος με στόχο να αποφευχθεί ένας μεγάλος πόλεμος στην Ευρώπη την ώρα που οι δυτικές δυνάμεις εκτιμούν ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι πιθανότερη από ποτέ, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.

"Η συνομιλία με τον πρόεδρο Πούτιν ξεκίνησε, όπως προβλεπόταν, στις 11:00 (ώρα Παρισού)", ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία περίπου δύο εβδομάδες μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Κρεμλίνο.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας παρατείνονται οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Ρωσία στη βόρει Ουκρανία, εξαιτίας της αυξημένης στρατιωτικής δραστηριότητας κοντά στα σύνορα και της κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή του Ντονμπάς.

Η διπλωματία εξακολουθεί να λειτουργεί στη σύγκρουση με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Ναι, βλέπουμε ό,τι συμβαίνει στο μέτωπο, βλέπουμε ό,τι κάνει η Ρωσία, αλλά η διπλωματία εξακολουθεί να λειτουργεί», είπε ο ίδιος στη διάρκεια ενημέρωσης που μεταδόθηκε τηλεοπτικώς από το δίκτυο Ukraina 24.

Το Κίεβο θα «κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία παραμένει στην διπλωματική οδό», αλλά προετοιμάζεται και «για κάθε ενδεχόμενο», σύμφωνα με τον Κουλέμπα.\

«Είμαστε έτοιμοι, είμαστε ισχυρότεροι από ό,τι ήμαστε από το 2014», σημείωσε.

ΠΗΓΗ: SKAIGR/NDTV