Πρόβα πολέμου στην Ουκρανία: Βομβαρδισμοί, οι πρώτοι νεκροί και εκκενώσεις αμάχων

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία, με εκρήξεις, εκκενώσεις περιοχών και συνεχείς αλληλοκατηγορίες Μόσχας και Κιέβου.

Από τα ξημερώματα κρότοι εκρήξεων οβίδων του πυροβολικού ακούγονται σε κεντρικούς, βόρειους και δυτικούς τομείς του Ντανιέτσκ, της μεγαλύτερης πόλης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, διαπίστωσε ανταποκριτής του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS επιτόπου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, χρησιμοποιούνται βαριά πυροβόλα εναντίον της πόλης και η επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Νωρίτερα, οι αρχές των φιλορώσων αυτονομιστών έκαναν λόγο για πυρά ολμοβόλων του ουκρανικού στρατού εναντίον αρκετών κοινοτήτων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντανιέτσκ.

Οι αρχές στις αυτοανακηρυγμένες λαϊκές δημοκρατίες του Ντανιέτσκ και του Λουγκάνσκ κάνουν λόγο για τους πιο σφοδρούς βομβαρδισμούς του ουκρανικού πυροβολικού εδώ και μήνες και για μεγάλες ζημιές σε πολιτικές υποδομές.

Η επιστράτευση Ρωσόφωνων αυτονομιστών είχε ως αποτέλεσμα να σημάνει «κόκκινος συναγερμός» στο Κίεβο.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές δύο στρατιώτες έχουν χάσει την ζωή τους μέχρι στιγμής ενώ τέσσερις έχουν τραυματιστεί από τους βομβαρδισμούς.

Μισθοφόροι έχουν φθάσει στην ανατολική Ουκρανία, που ελέγχεται από τους αυτονομιστές,  για να πραγματοποιήσουν προβοκάτσιες, με τη συνεργασία των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, ανακοινώσε σήμερα ο ουκρανικός στρατός. 

Παράλληλα οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας, κάνουν λόγο για μέχρι στιγμής 70 παραβιάσεις, στις 60 εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν «όπλα που απαγορεύονται από τις συμφωνίες του Μινσκ». 

Από την πλευρά τους, οι δυνάμεις των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, κατηγόρησαν τον ουκρανικό στρατό για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός και το βομβαρδισμό οικισμών.

Σε ένα άλλο επεισόδιο, οβίδες όλμου έπεσαν σήμερα κοντά στο σημείο όπου βρισκόταν ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, ο οποίος πραγματοποιούσε περιοδεία , συνοδευόμενος από Ουκρανούς βουλευτές, στη γραμμή του μετώπου, στα ανατολικά της χώρας, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το συμβάν αυτό, από το οποίο δεν τραυματίστηκε κανείς, σημειώθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Ντονέτσκ . 
 Επιπρόσθετα εκπρόσωπος του κόμματος του Ουκρανού  προέδρου  Ζελένσκι δήλωσε πως μια ομάδα βουλευτών και δημοσιογράφων  ξένων μέσων ενημέρωσης , που επισκέπτονται την εμπόλεμη ζώνη στην ανατολική Ουκρανία,  δέχτηκε πυρά και χρειάστηκε να μεταφερθεί σε ένα καταφύγιο. 

Η εκπρόσωπος δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επέβλεψε ασκήσεις με πυρηνικά όπλα από το κέντρο επιχειρήσεων στο Κρεμλίνο μαζί με τον στενό σύμμαχό του, τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο. Η Ρωσία έπληξε με βαλλιστικούς και πυραύλους Κρουζ, θαλάσσιους και χερσαίους στόχους, στο πλαίσιο στρατηγικών πυρηνικών ασκήσεων που επέβλεψαν οι δύο άνδρες.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, επιβεβαίωσε ότι θα συναντηθεί εκ νέου με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στις 24 Φεβρουαρίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι Dozhd TV, το οποίο στη Ρωσία είναι καταγεγραμμένο στη λίστα των «ξένων πρακτόρων».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να «απαντήσει» στη ρωσική επιθετικότητα, εφόσον χρειαστεί, διαβεβαιώνοντας όμως ότι ο στόχος του είναι να βρεθεί μια διπλωματική λύση στην κρίση.

Ο Μπλίνκεν είπε επίσης ότι θα ήταν καταστροφή εάν δεχόταν επίθεση το Κίεβο, μια πόλη 3.000.000 κατοίκων. Ωστόσο, εκτίμησε ότι θα υπάρχουν απώλειες και μεταξύ των Ρώσων στρατιωτών, αφού οι Ουκρανοί δεν είναι πρόθυμοι να καλωσορίσουν τις ρωσικές δυνάμεις.

Σε κάθε περίπτωση, Η Ρωσία επιμένει στις θέσεις  περί γενοκτονίας στο Ντονμπάς. Απαντώντας στις επικρίσεις του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα τόνισε ότι θα αποσταλούν αποδείξεις για μαζικούς τάφους.

Νωρίτερα, ο Σολτς είπε ότι ο όρος γενοκτονία δεν είναι ο κατάλληλος για να περιγράψει την κατάσταση στο Ντονμπάς και χαρακτήρισε αστείες τέτοιες δηλώσεις.

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας θα συγκαλέσει ο Μπάιντεν 

Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος συνεχίζει να εκτιμά ότι η Ρωσία μπορεί να εξαπολύσει επίθεση εναντίον της Ουκρανίας ανά πάσα στιγμή.

Όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Τζεν Ψάκι, ο Τζο Μπάιντεν θα συγκαλέσει σήμερα έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν συνεχίζει να παρακολουθεί την εξελισσόμενη κατάσταση στην Ουκρανία και να ενημερώνεται συνεχώς για τα γεγονότα στο πεδίο από την ομάδα εθνικής ασφάλειας».

«Η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει επίθεση κατά της Ουκρανίας ανά πάσα στιγμή».

Όπως ανέφερε η Τζεν Ψάκι, ο πρόεδρος Μπάιντεν ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις με τον τον πρόεδρο της Ουκρανίας, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, τους ηγέτες των κρατών της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία), τον καγκελάριο της Γερμανίας, τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και τους ηγέτες άλλων συμμαχικών κρατών και εταίρων. Η αμερικανίδα αντιπρόεδρος πραγματοποίησε αυτές τις συναντήσεις στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Πηγή: skai.gr