Κρανίου τόπος το Κίεβο: Συγκλονιστικές εικόνες από τις βομβαρδισμένες πολυκατοικίες

Εικόνες καταστροφής στο Κίεβο δημοσιεύουν τα τοπικά μέσα, την 21η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέες πυραυλικές επιθέσεις στην καρδιά της Ρωσίας γκρεμίζοντας κυριολεκτικά πολυκατοικίες. 

Σύμφωνα, με ουκρανικά μέσα, χτυπήθηκε ένα 12ώροφο κτίριο κατοικιών στην κεντρική συνοικία Shevchenkivsky του Κιέβου.

Όπως αποκαλύπτουν οι φωτογραφίες του Nexta, διαμερίσματα έχουν καεί ολοσχερώς, άλλα είναι μισογκρεμισμένα, ενώ ο δρόμος έχει καλυφθεί με συντρίμμια. 

Συγκλονιστικό βίντεο που ήρθε νωρίτερα στη δημοσιότητα έδειχνε καπνούς από φωτιά, ενώ ακούγονταν και σειρήνες.

Οι πυροσβέστες κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουν τους ανθρώπους που ζούσαν στο πολυώροφο κτίριο, απεγκλωβίζοντας 35 άτομα, ενώ δύο ήταν οι τραυματίες. 

Επιθέσεις και στο Χάρκοβο

Επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις και στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, με δύο άτομα να έχουν χάσει τη ζωή τους και δύο κτίρια κατοικιών να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

«Ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών στα πολυώροφα κτίρια στην περιοχή Nemyshlyansky του Χάρκοβο, πολλά διαμερίσματα σε δύο κτίρια κατοικιών καταστράφηκαν», ανέφεραν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας σε ενημέρωση σήμερα το πρωί.

Οι διασώστες έδωσαν μάχη για να σβήσουν τη φωτιά, διέσωσαν τέσσερις ανθρώπους από την κατάρρευση κτιρίου, αλλά δεν κατάφεραν να σώσουν άλλους δύο που σκοτώθηκαν στην επίθεση, αναφέρουν διεθνή δημοσιεύματα. 

Ένα σχολείο επίσης φέρεται να δέχτηκε επίθεση γύρω στις 3 τα ξημερώματα με μέρος του κτιρίου να καταστρέφεται.

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων στην περιφέρεια ανακοίνωσαν σήμερα ότι τουλάχιστον 500 κάτοικοι της πόλης έχουν σκοτωθεί από τις 24 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

Πυρά από το νοσοκομείο της Μαριούπολης 

Στο μεταξύ, το Κίεβο σε σημερινή ενημέρωση ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πυροβολούν τώρα από το νοσοκομείο που κατέλαβαν απειλώντας τον ανθρωπιστικό διάδρομο.

«Ανοιχτό» παραμένει το ερώτημα αν θα ανοίξει σήμερα «ανθρωπιστικός διάδρομος» στη Μαριούπολη για την απομάκρυνση περισσότερων αμάχων από την πολιορκημένη πόλη-λιμάνι στην νοτιοανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν τον έλεγχο νοσοκομείου, το οποίο κατέλαβαν χθες, Τρίτη, στην Μαριούπολη και 400 μέλη του προσωπικού και ασθενείς κρατούνται όμηροι σε αυτό, σημείωσε η Βερεστσούκ σε σημερινό βίντεο με δηλώσεις της.

Τα ρωσικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ από θέσεις του πυροβολικού στο έδαφος του νοσοκομείου, υπογράμμισε.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή την πληροφορία αυτή.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας εξαπολύουν αντεπιθέσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων "σε διάφορες επιχειρησιακές περιοχές", ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα με μήνυμά του στο Twitter ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

"Αυτό αλλάζει ριζικά τη διάταξη των πλευρών", πρόσθεσε χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Στο στόχαστρο και η Ζαπορίζια 

Στο μεταξύ η πόλη Ζαπορίζια, η οποία είχε σε μεγάλο βαθμό γλιτώσει από την ρωσική επίθεση και αποτελεί καταφύγιο των ανθρώπων που εγκαταλείπουν την Μαριούπολη, βρέθηκε σήμερα στο στόχαστρο, κυρίως ένας από τους σιδηροδρομικούς της σταθμούς, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

"Εγκαταστάσεις αμάχων της Ζαπορίζια βομβαρδίστηκαν για πρώτη φορά", ανακοίνωσε μέσω Telegram ο περιφερειακός κυβερνήτης Ολεξάντρ Στάρουκ.

"Ρουκέτες έπεσαν στη ζώνη του σταθμού Ζαπορίζια-2. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, κανένας δεν σκοτώθηκε", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι άλλη ρουκέτα έπεσε στον βοτανικό κήπο.

Η Ζαπορίζια είναι ο προορισμός του ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της Μαριούπολης που θέλουν να εγκαταλείψουν την πόλη τους.

Η πόλη αυτή βρίσκεται επίσης κοντά σε πυρηνικό σταθμό που βομβαρδίστηκε στις 4 Μαρτίου και έχει καταληφθεί έκτοτε από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο πληθυσμός της Ζαπορίζια στερείται νερού και τροφής, έχοντας κρυφτεί σε καταφύγια για μέρες.

Ωστόσο, αν και υπήρξε μια σειρά αποτυχημένων προσπαθειών, ελλείψει ρωσο-ουκρανικής κατάπαυσης του πυρός, η απομάκρυνση αμάχων από την Μαριούπολη επιταχύνθηκαν χθες. Σύμφωνα με την ουκρανική προεδρία, περίπου 20.000 άνθρωποι κατάφεραν να εγκαταλείψουν την πόλη.

Στο μεταξύ ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε ότι περίπου 20.000 άμαχοι έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να αποχωρήσουν από τη Μαριούπολη με ιδιωτικά οχήματα.

Οι κάτοικοι της Μαριούπολης, μια πόλη λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα, παραμένουν εγκλωβισμένοι λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών που συνεχίζονται εδώ και δύο εβδομάδες, ενώ δεν έχουν τρεχούμενο νερό, ηλεκτροδότηση και θέρμανση.

Τουλάχιστον 200.000 έχουν άμεση ανάγκη να απομακρυνθούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις Ουκρανών αξιωματούχων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Παράλληλα, η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι μέχρι στιγμής 103 παιδιά έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλήξει περισσότερα από 400 εκπαιδευτικά ιδρύματα και 59 από αυτά έχουν καταστραφεί, έγραψε στη σελίδα της στο Facebook η γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα.

Το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση άμεσα να διακριβώσει την πληροφορία.

Πηγή: skai.gr