Κατέρρευσε η προπαγάνδα της Μόσχας: Οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ δεν βρήκαν «βρώμικες βόμβες» στην Ουκρανία

«Ρωσικά ψεύδη» χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς της Μόσχας ο Ντμίτρο Κουλέμπα - Μαίνονται οι μάχες στην περιοχή της Χερσώνας, για ουκρανική οπισθοχώρηση κάνει λόγο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Κανένα στοιχείο για την ύπαρξη «βρώμικης βόμβας» δεν εντόπισαν οι ανεξάρτητοι επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας στην Ουκρανία. Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων που πραγματοποίησαν οι επιθεωρητές σε τρεις τοποθεσίες της Ουκρανίας, μετά από αίτημα του Κιέβου, αποδείχθηκε το προπαγανδιστικό αφήγημα της Μόσχας, αλλά και ο κίνδυνος που ελλοχεύει, καθώς το Κρεμλίνο αναζητεί μία βάση να πατήσει, ώστε να κλιμακώσει και να γενισκεύσει τον πόλεμο.

Η Ουκρανία υπέβαλε το αίτημα αφού η Ρωσία προέβαλε ισχυρισμούς σχετικά με δραστηριότητες που σχετίζονται με την πιθανή παραγωγή «βρώμικων βομβών» σε τρεις τοποθεσίες: το Ινστιτούτο Πυρηνικής Έρευνας στο Κίεβο, το ανατολικό εργοστάσιο εξόρυξης και επεξεργασίας στο Zhovti Vody και το Production Association Pivdennyi Machine-Building Plant στο Ντνίπρο, σύμφωνα με τον ΔΟΑΕ.

«Τις τελευταίες ημέρες, οι επιθεωρητές μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν όλες τις δραστηριότητες που είχε σχεδιάσει να πραγματοποιήσει ο ΔΟΑΕ και τους δόθηκε απρόσκοπτη πρόσβαση στις τοποθεσίες. Με βάση την αξιολόγηση των μέχρι σήμερα διαθέσιμων αποτελεσμάτων και τις πληροφορίες που παρείχε η Ουκρανία, η Υπηρεσία δεν βρήκε ενδείξεις για αδήλωτες πυρηνικές δραστηριότητες και υλικά στις τοποθεσίες», ανέφερε η ανακοίνωση του ΔΟΑΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα χαρακτήρισε τη Ρωσία «τον κορυφαίο ψεύτη του κόσμου» μετά την ανακοίνωση του ΔΟΑΕ.

«Ο ΔΟΑΕ έλεγξε 3 ουκρανικές εγκαταστάσεις στο επίκεντρο της ρωσικής αποπληροφόρησης και δεν βρήκε στοιχεία για "βρώμικες βόμβες". Ευχαριστώ τον @rafaelmgrossi για την εξαιρετική και άμεση συνεργασία του ΔΟΑΕ που βοήθησε στην αντιμετώπιση των ρωσικών ψευδών», έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter την Πέμπτη.

Η Ρωσία είχε κατηγορήσει την Ουκρανία ότι σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει μια λεγόμενη βρώμικη βόμβα - ένα όπλο που συνδυάζει συμβατικά εκρηκτικά όπως δυναμίτη και ραδιενεργό υλικό όπως το ουράνιο - ένας ισχυρισμός που απέρριψε τόσο το Κίεβο, όσο και η Δύση, κάνοντας λόγο για αφήγημα, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Μόσχα ως πρόσχημα για την κλιμάκωση του πολέμου.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας για το μέτωπο στη Χερσώνα

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ο ρωσικός στρατός απέκρουσε επιθέσεις των ουκρανικών δυνάμεων στη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία.

Σύνφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ, «τα ρωσικά στρατεύματα απέκρουσαν πέντε επιθέσεις από μηχανοκίνητες μονάδες πεζικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας» προς την κατεύθυνση των τεσσάρων οικισμών της περιοχής Χερσώνα.

Τρεις από αυτούς τους οικισμούς βρίσκονται στο βορειοανατολικό τμήμα της Χερσώνας — περίπου 100 χιλιόμετρα (περίπου 62 μίλια) από την πρωτεύουσα. Στην περιοχή σημειώθηκαν σφοδρές μάχες τον τελευταίο μήνα.

«Ως αποτέλεσμα της ήττας από τα πυρά και των αποφασιστικών ενεργειών των ρωσικών στρατευμάτων, ο εχθρός οπισθοχώρησε στις αρχικές του θέσεις», είπε ο Konashenkov, προσθέτοντας ότι «οι συνολικές απώλειες του εχθρού ανήλθαν σε περισσότερους από 80 Ουκρανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, έξι τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και επτά οχήματα για διάφορους σκοπούς».

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν επίσης ένα ελικόπτερο Mi-8 στην ίδια περιοχή, είπε ο Konashenkov.
 

Πηγή: skai.gr