Επιμένει η Ρωσία για τη «βρόμικη βόμβα»: Επικοινωνία του Σοϊγκού με τους ομολόγους του της Ινδίας και της Κίνας

Τη ρητορική έχει διαψεύσει κατηγορηματικά  το Κίεβο, ενώ η Δύση τη χαρακτηρίζει ως προβοκάτσια. 

Ανησυχία προκαλεί η επιμονή της Ρωσίας όσον αφορά τη ρητορική περί «βρόμικης βόμβας» εκ μέρους της Ουκρανίας, την οποία έχει διαψεύσει κατηγορηματικά το Κίεβο, ενώ η Δύση τη χαρακτηρίζει ως προβοκάτσια. 

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού είχε συνομιλίες με τον Ινδό ομόλογό του. Ο Ρώσος υπουργός μετέφερε στον ομόλογό του τις «ανησυχίες της Μόσχας» για πιθανές προκλήσεις της Ουκρανίας με τη χρήση «βρόμικης βόμβας».

Ο Σοϊγκού είχε ανάλογες επαφές με τον Κινέζο ομόλογό του, στον οποίο έκανε λόγο για «πιθανές προκλήσεις» της Ουκρανίας με «τη χρήση βρόμικης βόμβας». 

Τις προηγούμενες μέρες, ο Σοϊγκού μίλησε για το θέμα και με τους υπουργούς Άμυνας της Γαλλίας, της Τουρκίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας.

Ρεσιτάλ αδιαλλαξίας δίνει την ίδια στιγμή η Μόσχα, η ρητορική της οποίας προμηνύει συνέχιση του αιματηρού πολέμου στην Ουκρανία και εντός του 2023.
 
«Η Ουκρανία έχασε τη δυνατότητα ύπαρξης ως κράτος» διεμήνυσε ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν. 

Προειδοποίηση Μπάιντεν: Η χρήση πυρηνικών όπλων θα ήταν ένα «εξαιρετικά σοβαρό λάθος»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε εκ νέου τη Μόσχα ότι η χρήση πυρηνικών όπλων θα ήταν ένα «εξαιρετικά σοβαρό λάθος», την ώρα που η Ρωσία ισχυρίζεται ότι η Ουκρανία βρίσκεται κοντά στην κατασκευή «βρόμικης βόμβας», έναν ισχυρισμό που απορρίπτει το Κίεβο και η Δύση.

«Η Ρωσία θα έκανε ένα εξαιρετικά σοβαρό λάθος αν χρησιμοποιούσε ένα τακτικό πυρηνικό όπλο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Εν τω μεταξύ, η Μόσχα ενημέρωσε την Ουάσινγκτον για επικείμενη άσκηση των πυρηνικών της δυνάμεων, επιβεβαίωσε χθες Τρίτη το αμερικανικό Πεντάγωνο, χωρίς να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Η άσκηση αναμένεται να περιλαμβάνει εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων.

«Οι ΗΠΑ ενημερώθηκαν και, όπως έχουμε τονίσει παλαιότερα, αυτή είναι μια ετήσια άσκηση ρουτίνας από τη Ρωσία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ταξίαρχος Πάτρικ Ράιντερ. «Επομένως, από αυτήν την άποψη, η Ρωσία συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις για τον έλεγχο του οπλοστασίου της και τις δεσμεύσεις της αναφορικά με τέτοιες ειδοποιήσεις για λόγους διαφάνειας», συμπλήρωσε.

Ο ρωσικός χειμώνας της Ουκρανίας: «Μην γυρίσετε» λένε οι Ουκρανοί στους πρόσφυγες

Οι Ουκρανοί πρόσφυγες να μην επιστρέψουν στη χώρα μέχρι την άνοιξη, ώστε να βοηθήσουν να μην ασκηθεί πίεση στο σύστημα της ενέργειας μετά την «καταιγίδα» επιθέσεων της Ρωσίας ζήτησε στο μεταξύ η ουκρανική κυβέρνηση από τους κατοίκους που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

«Τα δίκτυα δεν θα αντέξουν. Βλέπετε τι κάνει η Ρωσία» τόνισε η αντιπρόεδρος της Ουκρανίας, Ιρίνα Βερεστσούκ μιλώντας στην κρατική ουκρανική τηλεόραση.  

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει τουλάχιστον το 1/3 των ενεργειακών υποδομών της χώρας, παραδέχθηκε νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Πρέπει να επιβιώσουμε αυτόν τον χειμώνα» σημείωσε σε δραματικούς τόνους η κ. Βερεστσούκ επαναλαμβάνοντας ότι «εάν είναι δυνατόν, μείνετε στο εξωτερικό».  

Πηγή: skai.gr