Κλείσιμο

Ολάντ: Τα αντακλαστικά μας στη μεταναστευτική κρίση ήταν αργά(Upd 3)(Video)

Ο γάλλος Πρόεδρος μιλώντας πριν από λίγο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το μέλλον της Ευρώπης σημείωσε: «Είναι αλήθεια πως η παρουσία τόσο η δική μου όσο και της καγκελαρίου Μέρκελ είναι σημαντική όχι μόνο για τις δύο χώρες αλλά και για την ίδια την Ευρώπη. Έχουμε χρέος να δώσουμε σε όλη την Ευρώπη το παράδειγμα της ομόνοιας και της συνεργασίας».

Η σημερινή εικόνα της Ευρώπης

Ο Φρανσουά Ολάντ αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση που βιώνει η Ευρώπη σημείωσε: «σήμερα η Ευρώπη βιώνει μία εξαιρετικά σημαντική και κρίσιμη περίοδο τόσο γιατί βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή λόγω των μεταναστευτικών ροών όσο και λόγω του γεγονότος της οξύτατης οικονομικής κρίσης που ωθεί τους νέους κυρίως ανθρώπους στο να φεύγουν από τις χώρες τους. Σήμερα στην Ευρώπη κυριαρχεί ένας γενικευμένος φόβος. Πρέπει να ζήσουμε με αυτή την κατάσταση αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε αυτόν τον φόβο να μας κυριεύσει. Πρέπει να παλέψουμε ακόμη σκληρότερα ώστε να κάνουμε την Ευρώπη έναν τόπο που στηρίζεται σε ιδανικά και προσφέρει ευκαιρίες σε όλους.Στην κατάσταση αυτή είναι δυνατό να έχουμε συμμάχους και εκτός Ευρώπης όπως οι ΗΠΑ (... έντονες αποδοκιμασίες και ο Γάλλος Πρόεδρος σταματά την ομιλία του). 

Η Ελλάδα και η Ιταλία θα πρέπει να στηριχθούν με κάθε τρόπο

Ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε αναφερόμενος στη μεταναστευτική κρίση: «Ως Ευρώπη θα πρέπει να δούμε όμως σήμερα και πέρα από τα σύνορά μας. Απειλές όπως αυτή της τρομοκρατίας δεν είναι δυνατό να αγνοηθούν. Σήμερα περισσότερο από ποτέ η Ευρώπη ενωμένη έχει τη δυνατότητα και την ευκαιρία να αντισταθεί ουσιαστικά στην τρομοκρατία.

Ως Ευρώπη έχουμε χρέος να δείξουμε το πρόσωπο της αδελφοσύνης και της έμπρακτης στήριξης στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, στους ανθρώπους που κυνηγημένοι φεύγουν από τον πόλεμο και τη σφαγή αναζητώντας μία νέα αρχή μία καινούργια καλύτερη ζωή. Είναι αλήθεια πως τα αντανακλαστικά μας ήταν αργά, στη συγκεκριμένη κρίση. Αργήσαμε να κατανοήσουμε το μέγεθος του προβλήματος και του κινδύνου στη Μέση Ανατολή. Σήμερα είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε τα σύνορα της Ευρώπης με κάθε τρόπο. Η Ελλάδα και η Ιταλία δεν πρέπει να μείνουν μόνες να αντιμετωπίζουν το μεταναστευτικό ζήτημα. Πρέπει όλοι μαζί συλλογικά να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η Ευρώπη να αποτελέσει παράδειγμα αρχών και θέλησης για όλο τον κόσμο. Πρέπει επίσης να στηρίξουμε και την Τουρκία που δέχεται μεγάλο αριθμό προσφύγων. Πρέπει να εξασφαλίσουμε πως αυτοί ι άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα να τραφούν και να εργαστούν ώστε να θρέψουν τα παιδιά τους».
.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα τονίζοντας: «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας ήταν θαρραλέος. Ο σεβασμός προς τη δημοκρατία δεν ήταν ποτέ αντίθετος με τον σεβασμό προς τους κοινούς κανόνες. Οι διαπραγματεύσεις με την Αθήνα ήταν επίπονες και εμείς συμμετείχαμε κατά το μέρος που μας αναλογούσε. Θα μπορούσαν να έχουν αποτύχει και αυτό θα ήταν κάτι παραπάνω από μια αποτυχία, θα ήταν ένα πλήγμα στην Ευρωζώνη, θα ήταν μια αποκήρυξη των αμοιβαίων ευθυνών μας, θα ήταν η εγκατάλειψη μίας χώρας. Θα εγκαταλείπαμε μία χώρα της οποία ο πολιτισμός και η κουλτούρα φωτίζουν ακόμη την Ευρώπη. Πλέον η Ελλάδα έχει δεσμευθεί σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και εύχομαι το επόμενο βήμα να είναι η αναδιάρθρωση του χρέους», τόνισε.

Η Ευρώπη θα πρέπει να κατανοήσει πως δεν είναι προστατευμένη από την κρίση στη Συρία και για το λόγο αυτό θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να την αποκλιμακώσουμε. Η συνεργασία με τις υπόλοιπες χώρες της ζώνης είναι επιβεβλημένη και απαραίτητη.

Θα πρέπει όλοι μας να κατανοήσουμε πως ο κόσμος έχει ανάγκη από περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη. Οφείλουμε να ενισχύσουμε τη συνθήκη Σένγκεν. Το να θέσουμε το ζήτημα της ελεύθερης μετακίνησης το ανθρώπων υπό αμφισβήτηση θα ήταν ολέθριο λάθος».

Ο Γάλλος Πρόεδρος στη δευτερολογία του τόνισε: «γιατί βρίσκεται σήμερα εδώ η Γαλλία και η Γερμανία. Επειδή είμαστε οι πιο αγαπητές χώρες στην Ευρώπη; Δεν το νομίζω. Επειδή οι οικονομίες μας είναι οι πιο ισχυρές της Ευρώπης; Μπορεί. Αλλά βασικά πιστεύω πως σήμερα βρίσκεται εδώ η Γαλλία και η Γερμανία γιατί πολύ απλά τα τελευταία 100 χρόνια υπήρξαν δύο παγκόσμιοι πόλεμοι που στην Ευρώπη έφεραν αυτές τις δύο χώρες απέναντι. Σήμερα είμαστε μαζί για έναν κοινό σκοπό όχι για ο καθένας για τη χώρα του».

Συντάχθηκε με την Μέρκελ στην αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου

«Θα ήθελα να τονίσω πως συμφωνώ με την αρχική τοποθέτηση της καγκελαρίου για αναθεώρηση των κανόνων που η εποχή τους έχει ξεπεράσει. Ο κανονισμός του Δουβλίνο θα πρέπει να αναθεωρηθεί» τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ.

Επίθεση από Φάραντζ και οξύτατη απάντηση

Απαντώντας στην επίθεση που δέχθηκε από τον κύριο Φάραντζ ο οποίος τόνισε στην τοποθέτησή του πως σήμερα δεν υπάρχει Ευρώπη υπάρχουν μόνο συμφέροντα τα οποία λυμαίνονται Γερμανία και Γαλλία, ο Φρανσουά Ολάντ τοποθετήθηκε επίσης με οξύτητα: «η Ευρώπη πρέπει να μείνει ενωμένη. Εάν όμως ο κύριος Φάραντζ πιστεύει πως ο δρόμος του εξτρεμισμού και της αποκοπής είναι η λύση κάνει πολύ μεγάλο λάθος. Είναι δικαίωμά του να πιστεύει οτιδήποτε αλλά είναι αδύνατο να πείσει μία ενωμένη Ευρώπη πως η λύση είναι τα άκρα».

Δείτε στο video που ακολουθεί στιγμιότυπα από την ομιλία Ολάντ. Στο 02:47 του video ο Πρόεδρος Ολάντ κάνει την αναφορά του στην Ελλάδα.


Πηγή: skai.gr - Γιάννης Χαραμίδης