Οικονομικές πιέσεις στο Ιράν

Το αμερικανικό υπουργείο των Οικονομικών εντείνοντας την πίεση στον οικονομικό τομέα της κυβέρνησης του προέδρου Μπους έναντι του Ιράν --εξαιτίας του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, κατέταξε από τρείς ιρανικές επιχειρήσεις στον κατάλογο των υπό απαγόρευση δραστηριοποίησης στις ΗΠΑ επιχειρήσεων, επειδή κρίνεται ότι αυτές συντελούν στη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής. Υπενθυμίζεται ότι αμερικανικές κυρώσεις αντιμετωπίζουν, τον τελευταίο καιρό, κρατικές τράπεζες του Ιράν.

Οι ανωτέρω ιρανικές επιχειρήσεις είναι οι : Kalaye Electric Co., η Kavoshyar Co. και η Pioneer Energy Industries Co., για τις οποίες η Ουάσινγκτον ανακοινώνει ότι η συμμετέχει σ\' αυτές ο ιρανικός Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (που εποπτεύει όλο το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης), ή τις ελέγχει απολύτως.

Ανακοινώνεται από αμερικανικής πλευράς ότι οι τρείς επιχειρήσεις θα παρεμποδίζονται, εφεξής, να έχουν πρόσβαση στην αμερικανική αγορά υλικού ή των συναφών με τη δραστηριότητά τους υπηρεσιών, ικανών να υποστηρίξουν την δράση τους στον πυρηνικό τομέα. Αναφέρεται, επίσης, ότι πρόκειται για κυρωτικό μέτρο, το οποίο λαμβάνεται σε εφαμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, με την οποία παρεμποδίζεται η προώθηση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.
Πηγή: skai.gr