Οι σερβικές αρχές κατηγορούνται για κατασκοπεία Ρώσων κατόπιν εντολής του Κρεμλίνου

Πλάνα από μια συνάντηση ηγετών της ρωσικής αντιπολίτευσης που μαγνητοσκοπήθηκε από τη Σερβική Υπηρεσία Πληροφοριών Ασφαλείας στο Βελιγράδι τον Μάιο παρέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Αλεξάντερ Βούλιν στον Ρώσο γραμματέα Εθνικής Ασφάλειας Νικολάι Πατρούσεφ στη Μόσχα, στις 8 Δεκεμβρίου.

Ο Πατρούσεφ υπηρετεί επίσης ως Διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), της διαδόχου υπηρεσίας της KGB της Σοβιετικής Ένωσης. Η συνάντησή του με τον Βουλίν έγινε στις 14 Μαΐου. Η σερβική καθημερινή εφημερίδα Danas ανέφερε ότι στη συνάντηση ο Πατρούσεφ ευχαρίστησε τον Βούλιν για τις υποκλοπές από τη συνάντηση στο Βελιγράδι που διεξήχθη από μέλη της ρωσικής αντιπολίτευσης. Ήταν δύσκολο για τις ομάδες της αντιπολίτευσης να οργανώσουν συναντήσεις στη Ρωσία, έτσι επέλεξαν το Βελιγράδι καθώς δεν χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στη Σερβία.

Λίγο αργότερα, στις 31 Ιουνίου, ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξάντερ Πιβοβάροφ  συνελήφθη στη Μόσχα και παραμένει υπό κράτηση. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά παρευρέθηκε στη συνάντηση στο Βελιγράδι στις αρχές Μαΐου μαζί με ένα άλλο στέλεχος της αντιπολίτευσης, τον δημοσιογράφο Βλαντιμίρ Καρα-Μούρζα, ο οποίος έγραψε στο Twitter για τη σύλληψη.

Από τον Δεκέμβριο του 2021, ο Βούλιν δεν είχε επιβεβαιώσει αλλά ούτε και αρνηθεί τη σύνδεση μεταξύ της υποτιθέμενης παράδοσης ταινιών παρακολούθησης και της σύλληψης.

Πηγή: Globalvoices.org

Πηγή: skai.gr