Οι προεκλογικές δεσμεύσεις του Ερντογάν και η Νέα Υόρκη

Γιατί είναι εγκλωβισμένος ο Ερντογάν απέναντι στην αντιπολίτευσή του;

Του Αντώνη Αντζολέτου

Από πού ξεκινάει το πρόβλημα με την Τουρκία; Χωρίς αμφιβολία από τη διαφαινόμενη ήττα του Ερντογάν στιςε κλογές του 2023. Και από τη στιγμή που το κύριο χαρακτηριστικό του Τούρκου προέδρου είναι ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του, αυτό κάνει ακόμα πιο δύσκολη την εξίσωση.

Για την παρουσία του στη Μαδρίτη δέχτηκε σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση που εμφανίζεται συνεχώς να τραβά το «εθνικιστικό του μανίκι».

«Λιοντάρι στο εσωτερικό αρνί στο ΝΑΤΟ», ήταν η κριτική που δέχτηκε από τα κόμματα της μειοψηφίας μετά τη διήμερη παρουσία του στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Με την αυστηρή στάση τους δεν του δίνουν κανένα περιθώριο να εμφανιστεί συναινετικός ακόμα και αν το επιθυμούσε.

Είναι φανερό πως Ερντογάν, Ακσενέρ και Κιλιντσάρογλου παίζουν στο ίδιο γήπεδο. Και οι Κεμαλικοί με την επικεφαλής του «Καλού Κόμματος» δεν θα τον αφήσουν σε ησυχία όταν βλέπουν πως επιχειρεί να κάνει κινήσεις προκειμένου να έχει οικονομικά οφέλη, όπως η αποκατάσταση των σχέσεων του με το Ισραήλ.

Γιατί είναι εγκλωβισμένος ο Ερντογάν απέναντι στην αντιπολίτευσή του; Γιατί ο πόλεμος στην Ουκρανία και η απομόνωση της Ρωσίας από τη Δύση δεν του επιτρέπει - σε περίπτωση που το σκεφτόταν - να πατήσει το «κόκκινο κουμπί».

Ακόμα και ένα μικρής κλίμακας θερμό επεισόδιο, πλέον φαντάζει ένα σενάριο όχι τόσο απλό όσο παλιά.

Η αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας των ελληνικών νησιών και τα περί αποστρατιωτικοποίησης δεν μπορούν να προχωρήσουν και είναι καταδικασμένα να κινούνται μόνο σε επίπεδο ρητορικής, λένε έμπειροι αναλυτές.

Ο Ερντογάν αυτό που κάνει είναι να ανανεώνει συνεχώς την ατζέντα του. Στηρίζεται στο γεγονός ότι στηνΤουρκία «ό,τι είναι εθνικό δεν αμφισβητείται». Από το χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» πέρασε πολύ εύκολα στον ακόμα πιο αναθεωρητικό χάρτη του κυβερνητικού του εταίρου Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Και εδώ, όμως υπάρχει εκλογική σκοπιμότητα, καθώς κανείς στην Τουρκία δεν ξεχνά πως η Μεράλ Ακσενέρ ήταν στους «Γκρίζους Λύκους» πριν τους διασπάσει. Συνεπώς δεν αφήνει την αντιπολίτευση να πλειοδοτεί σε ζητήματα εθνικά που μιλούν στη συνείδηση του Τούρκου πολίτη.

Στον πολιτικό εξτρεμισμό του Ερντογάν η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να απαντά μέσω της διπλωματικής οδού, της διεθνοποίησης των προκλήσεων και της ενίσχυσης των συμμαχιών. Το επόμενο σημαντικό ραντεβού για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.

Παραδοσιακά οι δυο ηγέτες δίνουν το παρών εκεί στις αρχές του φθινοπώρου.

Είναι εξαιρετικά νωρίς για να εκτιμηθεί αν θα υπάρξει κάποια επαφή μεταξύ των δυο ηγετών ειδικά μετά τη δήλωση του Τούρκου προέδρου πως δεν θέλει να συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό. Και οι δεσμεύσεις που δίνονται προεκλογικά μπορούν να ξεχαστούν μόνο μετεκλογικά…