Οι ΗΠΑ στηρίζουν την κυβέρνηση του Λιβάνου

Υποστήριξη στη λιβανική κυβέρνηση προσέφερε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, θέτοντας παράλληλα όρους στη Χεζμπολά. Κατά την επίσκεψή της στη Βηρυτό, ο Κοντολίζα Ράις ζήτησε την απελευθέρωση των δύο ισραηλινών στρατιωτών και την οπισθοχώρηση της Χεζμπολά 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της λιβανικής Βουλής, με τον οποίο συναντήθηκε η κα Ράις, ανακοίνωσε ότι η Χεζμπολά απορρίπτει την πρόταση και επιμένει ότι η εκεχειρία πρέπει να προηγηθεί των όποιων συζητήσεων.
Σήμερα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών θα έχει στο Ισραήλ επαφές με τον πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας που συνεδριάζουν στην Κουάλα Λουμπούρ, απηύθυναν έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο, καταδικάζοντας την «υπερβολή των στρατιωτικών αντιποίνων» εκ μέρους του Ισραήλ.
Το Ρόιτερς επικαλούμενο πηγή του ΟΗΕ μετέδωσε ότι οι ΗΠΑ προωθούν την ανάπτυξη, στο νότιο Λίβανο, Νατοϊκής δύναμης, της οποίας θα ηγούνται Γαλλία και Τουρκία, ενώ θα συμμετέχουν Ελλάδα, Ιταλία και Βραζιλία. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπανουέλ Μπαρόζο, χαρακτήρισε αναγκαία τη διεθνή παρουσία στο Λίβανο καθώς, όπως είπε, «δεν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών». Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ χθες στο BBC, ότι το ΝΑΤΟ θα είχε βομβαρδίσει τον Λίβανο εάν το Ισραήλ συμμετείχε στην Βορειο-ατλαντική Συμμαχία.
Δεκάδες νεκροί
Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι οι δυνάμεις του προκάλεσαν δεκάδες νεκρούς και τραυματίες στη Χεζμπολά στη διάρκεια της μάχης για την εκδίωξη της Οργάνωσης από το προπύργιό της στο χωριό Μπιντ Τζ-μπέιλ του νοτίου Λιβάνου. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της νυχτερινής επιδρομής της ισραηλινής αεροπορίας στη Ναμπατίγιε σκοτώθηκε μια επταμελής οικογένεια.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατήγγειλε ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε την περασμένη εβδομάδα βόμβες θραυσμάτων εναντίον λιβανικού χωριού και κάλεσε το εβραϊκό κράτος να σταματήσει αμέσως τη χρήση παρόμοιων όπλων, τονίζοντας ότι τέτοιου είδους πυρομαχικά είναι αναξιόπιστα σε περιοχές που υπάρχουν άμαχοι.
Επείγουσα βοήθεια ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων για τους 800.000 πρόσφυγες στο Λίβανο ζήτησε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, Γιάν Εγκελαντ. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει 23.800.000 δολάρια, μετά από έκκληση της Unicef, για τα παιδιά του Λιβάνου. Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα χορηγήσουν βοήθεια ύψους 30 εκ. δολαρίων.
Τραυματίες
Στο λιμάνι της Λάρνακας κατέπλευσε από το Λίβανο το πλοίο «Πρινσέσσα Μαρίσσα» το οποίο μετέφερε 232 άτομα - ανάμεσά τους και 6 τραυματίες-, εκ των οποίων οι τρεις είναι σοβαρά. Πρόκειται για τους πρώτους τραυματίες που μεταφέρονται στην Κύπρο και πρόκειται για Γερμανούς, εκ των οποίων οι πέντε είναι ανήλικοι. Παράλληλα πάνω από 35. 000 είναι οι ξένοι υπήκοοι που έφθασαν στην Κύπρο από την έναρξη της κρίσης στον Λίβανο.
Πηγή: skai.gr