Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες για πρόοδο στο Μεσανατολικό

Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να υπάρξει πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, δήλωσε από τη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

\"Είμαστε αποφασισμένοι να προοδεύσουμε. Ο χρόνος πιέζει\", δήλωσε η Κλίντον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε παρουσία του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή Τζορτζ Μίτσελ θα επιστρέψει στην περιοχή μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης του Ισραήλ, πρόσθεσε η Κλίντον. 

Από την πλευρά του ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι η νέα ισραηλινή κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει τον εποικισμό της Δυτικής Όχθης και να ανοίξει τα μεθοριακά περάσματα με τη Λωρίδα της Γάζας.

\"Σεβόμαστε την επιλογή του ισραηλινού λαού και σεβόμαστε τις εκλογές, αλλά ζητούμε επίσης η επόμενη κυβέρνηση να σεβαστεί τον οδικό χάρτη και το όραμα των δύο κρατών\", δήλωσε ο Αμπάς, προσθέτοντας ότι \"το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τον εποικισμό\".

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος επέμεινε επίσης στην \"ανάγκη να ανοίξει η Λωρίδα της Γάζας\" για να \"τερματιστούν τα βάσανα του παλαιστινιακού λαού\" στην περιοχή αυτή και να επιτραπεί η ανοικοδόμησή της μετά την πρόσφατη ισραηλινή επίθεση.

Ο πρόεδρος Αμπάς κάλεσε επίσης το Ιράν, σύμμαχο της Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, να σταματήσει να αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις των Παλαιστινίων.
Πηγή: skai.gr