Οι εικασίες γύρω από τις εξαφανίσεις Κινέζων αξιωματούχων - Η λίστα των «αγνοούμενων»

Έντονες εικασίες έχουν πυροδοτήσει τους τελευταίους μήνες, οι εξαφανίσεις αρκετών υψηλόβαθμων Κινέζων αξιωματούχων σχετικά με το εάν ο Σι Τζινπίνγκ έχει ξεκινήσει εκκαθαρίσεις, ιδιαίτερα εκείνων που συνδέονται με τον στρατό

Έντονες εικασίες έχουν πυροδοτήσει τους τελευταίους μήνες, οι εξαφανίσεις αρκετών υψηλόβαθμων Κινέζων αξιωματούχων σχετικά με το εάν ο Σι Τζινπίνγκ έχει ξεκινήσει εκκαθαρίσεις, ιδιαίτερα εκείνων που συνδέονται με τον στρατό.

Το τελευταίο άτομο που φαίνεται να έχει χάσει την εύνοια του Κινέζου προέδρου είναι ο υπουργός Άμυνας Λι Σανγκφού, ο οποίος δεν έχει εμφανιστεί δημόσια εδώ και μερικές εβδομάδες.

Ενώ η απουσία του στην αρχή δεν θεωρήθηκε ασυνήθιστο γεγονός, το ζήτημα άρχισε να κινεί την προσοχή όταν το επισήμανε κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ.

Μια αναφορά του Reuters αργότερα ανέφερε ότι ο στρατηγός Λι, ο οποίος επέβλεπε τις προμήθειες όπλων για τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (PLA), βρισκόταν υπό έρευνα για αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού.

Η «εξαφάνισή» του έρχεται εβδομάδες μετά την απομάκρυνση δύο κορυφαίων αξιωματούχων του στρατιωτικού βραχίονα που ελέγχει τους πυρηνικούς πυραύλους και ενός δικαστή του στρατοδικείου.

Νέες φήμες κυκλοφορούν τώρα ότι ερευνώνται και ορισμένα στελέχη στην κεντρική στρατιωτική επιτροπή του ΚΚΚ που ελέγχει τις ένοπλες δυνάμεις.

Ελάχιστη έως καθόλου επίσημη εξήγηση έχει δοθεί για αυτές τις μετακινήσεις, εκτός από αναφορές σε «λόγους υγείας». Λόγω του κενού πληροφόρησης οι εικασίες είναι πολλές.

Η κύρια θεωρία είναι ότι οι αρχές καταπολεμούν τη διαφθορά στο PLA.

Ο στρατός βρίσκεται σε αυξημένο συναγερμό, τον Ιούλιο εξέδωσε μια ασυνήθιστη έκκληση ζητώντας από το κοινό πληροφορίες για διαφθορά τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο Σι Τζινπινγκ ξεκίνησε επίσης έναν νέο γύρο επιθεωρήσεων, διασχίζοντας τη χώρα για να πραγματοποιήσει πέντε επισκέψεις σε στρατιωτικές βάσεις από τον Απρίλιο, σύμφωνα με το BBC Monitoring.

Η διαφθορά αποτελεί από καιρό πρόβλημα στον στρατό, ιδιαίτερα από τότε που η Κίνα άρχισε να απελευθερώνει την οικονομία της τη δεκαετία του 1970, σημείωσε ο James Char, ερευνητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρης που μελετά τη σχέση μεταξύ του ΚΚΚ και του στρατού.

Κάθε χρόνο η Κίνα ξοδεύει περισσότερα από ένα τρισεκατομμύριο γιουάν για τον στρατό, ενώ ορισμένοι διαπραγματεύονται εξοπλιστικές  συμφωνίες, οι οποίες για λόγους εθνικής ασφάλειας δεν μπορούν να αποκαλυφθούν πλήρως. Αυτή η έλλειψη διαφάνειας επιδεινώνεται περαιτέρω από το μονοκομματικό κεντρικό σύστημα της Κίνας.

Σε αντίθεση με τον  δημόσιο έλεγχο στον οποίο υπόκεινται οι στρατοί άλλων χωρών, οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας εποπτεύονται αποκλειστικά από το ΚΚΚ, επεσήμανε ο Δρ Char.

Ακολουθούν ορισμένες περιπτώσεις πρόσφατων εξαφανίσεων:

Τσιν Γκανγκ, 57 ετών, πρώην υπουργός Εξωτερικών

Ο Τσιν ήταν ένα πολιτικό ανερχόμενο αστέρι μέχρι τον Ιούλιο, όταν του αφαιρέθηκε ο τίτλος του υπουργού Εξωτερικών χωρίς εξηγήσεις.

Πρώην έμπιστος βοηθός του προέδρου Σι Τζινπίνγκ και πρώην απεσταλμένος στις Ηνωμένες Πολιτείες, του επετράπη να διατηρήσει τον τίτλο του Συμβούλου Επικρατείας, μια θέση που ξεπερνά την κατάταξη του υπουργού, αλλά δεν έχει πραγματική εξουσία από μόνη της.

Εθεάθη τελευταία φορά στις 25 Ιουνίου να έχει συναντήσεις στο Πεκίνο με ομολόγους του από χώρες όπως η Ρωσία και το Βιετνάμ.

Ο Τσιν είχε εξωσυζυγική σχέση ενώ ήταν πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε την Τρίτη η Wall Street Journal, επικαλούμενη άτομα που γνωρίζουν από μια ενημέρωση.

Σιάο Γιατσίνγκ, πρώην υπουργός Βιομηχανίας

Ο Σιάο, ο οποίος ήταν επικεφαλής του υπουργείου βιομηχανίας και τεχνολογίας πληροφοριών, εξαφανίστηκε από τον δημόσιο βίο στις αρχές Ιουλίου του περασμένου έτους και περίπου τρεις εβδομάδες αργότερα, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ερευνάται για διαφθορά.

Ο Σιάο ήταν ιδιαίτερα σημαντικός στην προώθηση της νέας βιομηχανίας ενεργειακών οχημάτων της Κίνας, της μεγαλύτερης στον κόσμο. Τελικά εκδιώχθηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα για δωροδοκία και απαλλάχθηκε από τα κυβερνητικά του καθήκοντα τον Δεκέμβριο.

Λι Γιουτσάο και Σου Γιόνγκμπο, πρώην επικεφαλής της Δύναμης Πυραύλων

Ένας άλλος στρατηγός που αγνοείται είναι ο Λι Γιουτσάο, 60 ετών, ο οποίος τέθηκε επικεφαλής των συμβατικών και πυρηνικών πυραύλων της Κίνας τον Ιανουάριο του περασμένου έτους.

Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, το Πεκίνο ανακοίνωσε μια αλλαγή ηγεσίας στη Rocket Force και αντικατέστησε τον Λι με έναν στρατηγό του πολεμικού ναυτικού, παρακάμπτοντας τη συνήθη πρακτική να επιλέγεται κάποιος από την ίδια διοίκηση για να ηγηθεί.

Η Rocket Force απέκτησε επίσης έναν νέο πολιτικό επίτροπο, κάποιον από άλλη διοίκηση. Ο Λι Γιουτσάο αντικαταστάθηκε από έναν στρατηγό της Πολεμικής Αεροπορίας από τη Διοίκηση του Νότιου Θεάτρου.

Ούτε ο Λι Γιουτσάο ούτε ο Σου Γιόνγκμπο έχουν εμφανιστεί δημόσια εδώ και μήνες.

Πηγή: skai.gr