Κλείσιμο

Ο Σαντάμ χρηματοδοτεί την ιρακινή αντίσταση

Τα χρήματα που απέσυρε ο Σαντάμ Χουσέιν από την κεντρική τράπεζα του Ιράκ χρηματοδοτούν την ιρακινή αντίσταση, υποστηρίζει αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι.Ο Σαντάμ Χουσέιν απέσυρε περισσότερα από 1 δισ. δολάρια από την κεντρική τράπεζα του Ιράκ λίγες ώρες πριν από την αμερικανική εισβολή στη χώρα του και ένα μέρος από το ποσό αυτό ενδέχεται να χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση της ιρακινής αντίστασης, υποστηρίζει το αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι ABC
Επικαλούμενο μία επιστολή που φέρεται να γράφτηκε από τον ίδιο τον Σαντάμ Χουσέιν, αλλά και δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, το κανάλι ανέφερε ότι δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί τι απέγιναν 132 εκ. δολάρια από το ποσό που σήκωσε ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ. Πιθανόν τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιούνται από τους οπαδούς του για τη χρηματοδότηση επιθέσεων εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων.
Η χειρόγραφη επιστολή του Σαντάμ, με ημερομηνία 19 Μαρτίου 2003, βρέθηκε από Αμερικανούς πράκτορες στα αρχεία της κεντρικής τράπεζας του Ιράκ.
«Με αυτό το γραπτό σημείωμα δίνουμε την άδεια στους κ. Κουσάι Σαντάμ Χουσέιν και Χεκμάτ Μεζμπάν Ιμπραήμ να λάβουν τα ακόλουθα ποσά: 920 εκ. δολάρια και 90 εκ. ευρώ. Για να τα προστατεύσουν και να τα σώσουν από την αμερικανική επίθεση» αναφέρεται στην επιστολή, όπως τη μετέφρασε το κανάλι.
Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού, που ήταν σε μετρητά, έχει ήδη βρεθεί όμως 33 κουτιά με φρεσκοτυπωμένα χαρτονομίσματα των 100 δολαρίων δεν εντοπίστηκαν.
Πηγή: skai.gr