Κλείσιμο

Ο Μπόρις (ξανα)φεύγει, ο Σούνακ έρχεται

Το μομέντουμ είναι με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ

της Αθηνάς Παπακώστα

Σε αυτή την κούρσα διαδοχής τίποτε δεν είναι βαρετό. Αντιθέτως το σασπένς περισσεύει.  

Σε λίγες ώρες θα γνωρίζουμε επισήμως τον νέο επικεφαλής των Τόρις ή τους υποψηφίους για τη διαδοχή της Λιζ Τρας στην ηγεσία του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος και την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Το μομέντουμ είναι με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ. Είναι εκείνος τον οποίο υποστηρίζουν οι περισσότεροι καθώς όχι μόνο έχει ξεπεράσει το προαπαιτούμενο όριο των 100 υπογραφών για τη συμμετοχή του στην εσωκομματική κούρσα διαδοχής αλλά ήδη από χθες νωρίς το βράδυ πλησίαζε τις 155. Οι σημερινές βρετανικές εφημερίδες τον χρίζουν ως το μοναδικό φαβορί για τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ αφού ο τέως βρετανός πρωθυπουργός έθεσε εαυτόν εκτός κούρσας αργά χθες το βράδυ. 

Αν και ισχυρίζεται ότι κατάφερε να συγκεντρώσει 102 υπογραφές που θα του επέτρεπαν να υποβάλει υποψηφιότητα, αποφάσισε να μην το κάνει αφού όπως ανακοίνωσε για να «κυβερνήσει» κανείς «αποτελεσματικά» θα πρέπει να έχει «ενωμένο κόμμα στο κοινοβούλιο». 

Η μάχη ανάμεσα στα δύο φαβορί της κούρσας είχε ήδη διχάσει το κόμμα προτού καν αυτή ξεκινήσει επισήμως. Αρκετοί απειλούσαν μάλιστα με ανεξαρτητοποίηση στην περίπτωση επιστροφής «ΜποΤζο» στην ηγεσία των Τόρις.

Σούνακ και Τζόνσον είχαν συναντηθεί το βράδυ του Σαββάτου για τρεις ώρες. Ο Τζόνσον είχε διακόψει τις διακοπές του στην Καραϊβική και είχε επιστρέψει άρον-άρον στο Ην. Βασίλειο αποφασισμένος να γυρίσει «στην ωραιότερη δουλειά του κόσμου». Στη φαρέτρα του είχε τη στήριξη εσωκομματικών συμμάχων που υπενθύμιζαν ότι είναι ο μόνος από τους εν δυνάμει υποψηφίους που έχει κερδίσει την λαϊκή εντολή. Όμως ο Μπόρις Τζόνσον δεν κατάφερε να πείσει τον Ρίσι Σούνακ να συνταχθεί μαζί του και περίπου 24 ώρες μετά ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας ανακοίνωνε κι επισήμως την υποψηφιότητά του μέσω Τουίτερ. 

Στη μάχη απομένει πλέον αντίπαλος μόνο η Πένι Μόρντοντ αλλά η υποψηφιότητά της δεν έχει αναπτύξει δυναμική. 

Σύμφωνα με τη διαδικασία εάν μονάχα ένας υποψήφιος συγκεντρώσει τη στήριξη τουλάχιστον 100 βουλευτών έως σήμερα το απόγευμα τότε αυτός θα στεφθεί νέος ηγέτης του κόμματος και της χώρας. Σε διαφορετική περίπτωση ο νικητής θα αναδειχθεί από τη βάση του Συντηρητικού Κόμματος το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου. 

Το Ηνωμένο Βασίλειο βιώνει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις εδώ και τρεις μήνες και η παραίτηση Λιζ Τρας μετά από 45 ημέρες στην εξουσία προκάλεσε νέο σεισμό στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. 

Αυτή η εβδομάδα είναι εβδομάδα εξελίξεων και σήμερα θα παιχτεί η πρώτη πράξη του βρετανικού αυτού ψυχοδράματος αφού σε λίγες ώρες θα γνωρίζουμε εάν θα υπάρξει ένας νικητής ή εάν Σούνακ και Μόρντοντ θα βρεθούν επισήμως απέναντι για να πάρουν έκαστος τη ρεβάνς μετά την ήττα τους το περασμένο καλοκαίρι για την ηγεσία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία της χώρας. 

Πηγή: skai.gr