Βρετανία: «Πλήγμα» για τον Τζόνσον η στήριξη της Μπράβερμαν σε Σούνακ

Η δεξιά πτέρυγα του κόμματος θεωρούνταν προνομιακό πεδίο του κ. Τζόνσον, καθώς είναι ο πολιτικός που υλοποίησε το Brexit

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Τη στήριξή της στον Ρίσι Σούνακ για να γίνει ο επόμενος Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου παρείχε με άρθρο της στην Daily Telegraph το απόγευμα της Κυριακής η Σουέλα Μπράβερμαν.

Πρόκειται για την Υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησης Τρας που παραιτήθηκε μία ημέρα πριν από την παραίτηση της Πρωθυπουργού, αλλά και για μία από τις εκπροσώπους της δεξιάς πτέρυγας του Συντηρητικού Κόμματος με τη μεγαλύτερη επιρροή.

Η κα Μπράβερμαν καλεί το κόμμα να μην είναι «αφελές» και να μην βαυκαλίζεται με «φαντασιώσεις», σημειώνοντας πως ο κ. Σούνακ είναι ο μοναδικός υποφήψιος που μπορεί να ενώσει την οικογένεια των Συντηρητικών.

Η στήριξή της θεωρείται σημαντικό πλήγμα για τον Μπόρις Τζόνσον, που φαίνεται να δυσκολεύεται να συγκεντρώσει τη στήριξη 100 Συντηρητικών βουλευτών, όπως απαιτείται για να συμμετάσχει στην κούρσα διαδοχής.

Η δεξιά πτέρυγα του κόμματος θεωρούνταν προνομιακό πεδίο του κ. Τζόνσον, καθώς είναι ο πολιτικός που υλοποίησε το Brexit, ενώ η κα Μπράβερμαν είχε στηρίξει τη Λιζ Τρας έναντι του Ρίσι Σούνακ στην τελική αναμέτρηση της προηγούμενης κούρσας διαδοχής.

Ωστόσο, πολλά σημαντικά στελέχη της δεξιάς πτέρυγας και της ομάδας των σκληροπυρηνικών Brexiteer των Τόρις έχουν πλέον δηλώσει στήριξη στον κ. Σούνακ. Μεταξύ τους οι Κέμι Μπέιντενοκ, Στιβ Μπέικερ, Στίβεν Μπάρκλεϊ, Τερέζα Βίλιερς, Τζέφρι Κοξ, Ντέιβιντ Ντέιβις και ο λόρδος Φροστ.

Μέχρι νωρίς το απόγευμα της Κυριακής οι δημόσιες δηλώσεις στήριξης από βουλευτές των Συντηρητικών υπέρ του Ρίσι Σούνακ είχαν αγγίξει τις 140, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον βρισκόταν περίπου στις 60 με 65.

Σε περίπτωση που μόνο ένας υποψήφιος συγκεντρώσει τη στήριξη 100 βουλευτών έως τις 2 το απόγευμα της Δευτέρας, τότε αυτός θα στεφθεί νέος ηγέτης του κόμματος και της χώρας. Σε διαφορετική περίπτωση ο νικητής θα αναδειχθεί από τη βάση του Συντηρητικού Κόμματος.


 

Πηγή: skai.gr