Νέος πρωθυπουργός στη Γεωργία

Το κοινοβούλιο της Γεωργίας εξέλεξε το Σάββατο στην πρωθυπουργία της χώρας τον διπλωμάτη καριέρας Γκριγκόλ Μγκαλομπλισβίλι, τον οποίο πρότεινε ο πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι σε αντικατάσταση του τεχνοκράτη μεταρρυθμιστή Λάντι Γκουργκένιτζε.

Το κοινοβούλιο, που διαθέτει 150 έδρες και κυριαρχείται από τους πιστούς του Σαακασβίλι, εξέλεξε με 98 ψήφους έναντι 11 τον ηλικίας μόλις 35 ετών, νέο πρωθυπουργό, ο οποίος μέχρι την περασμένη εβδομάδα ήταν πρεσβευτής της Γεωργίας στην Τουρκία.

Ο Σαακασβίλι έχει υποσχεθεί να προχωρήσει σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο μιας πολιτικής, που σύμφωνα με τους αναλυτές αποτελεί μία προσπάθεια κατευνασμού των εσωτερικών αντιδράσεων που προκάλεσε η συντριπτική ήττα της Γεωργίας στη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία τον περασμένο Αύγουστο.

\"Η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας και η οικονομική της ανάκαμψη εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης είναι οι δύο βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή μας\", δήλωσε ο Μγκαλομπλισβίλι στη βουλή μετά την εκλογή του.
Πηγή: skai.gr