Κλείσιμο

«Πίτσα ή θάνατος»: Οργή για το σχέδιο μείωσης των εκπομπών ρύπων κατά 75% στις πιτσαρίες της Νέας Υόρκης

Οι επικριτές του μέτρου λένε ότι οι συσκευές θα κοστίσουν πολλά χρήματα, και το χειρότερο, μπορεί να επηρεάσουν τη γεύση της παγκοσμίου φήμης λιχουδιάς

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί σχέδιο μείωσης των εκπομπών ρύπων κατά 75% στις πιτσαρίες της Νέας Υόρκης. 

Η πρόταση για μείωση των εκπομπών από κάρβουνο και ξυλόφουρνο κατά 75% άφησε μια… άσχημη γεύση στο στόμα ορισμένων γευσιγνωστών «Μεγάλο Μήλο».

Η προτεινόμενη αλλαγή ζητά από τις πιτσαρίες να εγκαταστήσουν συσκευές ελέγχου εκπομπών ρύπων για τους ξυλόφουρνους της κουζίνας τους.

Οι επικριτές του μέτρου λένε ότι οι συσκευές θα κοστίσουν πολλά χρήματα, και το χειρότερο, μπορεί να επηρεάσουν τη γεύση της παγκοσμίου φήμης λιχουδιάς. 

Τη Δευτέρα, ένας άνδρας πέταξε κομμάτια από πίτσα στο Δημαρχείο της Νέας Υόρκης σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Δώστε μας πίτσα ή… δώστε μας θάνατο» φώναξε μάλιστα, ο συντηρητικός ακτιβιστής Σκοτ ΛοΜπάιντο, παραφράζοντας ένα σύνθημα της αμερικανικής επανάστασης.

Η πράξη… απόγνωσης τράβηξε την προσοχή του δημάρχου της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς, ο οποίος απάντησε με μια παθιασμένη υπεράσπιση της εμβληματικής λιχουδιάς της πόλης.

«Νομίζω ότι οι πίτσες έχουν σώσει περισσότερους γάμους από οποιοδήποτε άλλο φαγητό», είπε τη Δευτέρα. «Το να μοιράζεσαι μια πίτα με το έτερο ήμισύ σου είναι σαν, είναι το απόλυτο».

Ο νέος κανονισμός που προτείνεται από το Τμήμα Προστασίας Περιβάλλοντος της πόλης (DEP) θα ισχύει για φούρνους με άνθρακα και ξύλο που έχουν εγκατασταθεί πριν από το 2016. Οι αξιωματούχοι λένε ότι θα επηρεάσει λιγότερες από 100 από τις αμέτρητες πιτσαρίες της πόλης.

«Όλοι οι Νεοϋορκέζοι αξίζουν να αναπνέουν καθαρό αέρα, και οι σόμπες με ξύλα και κάρβουνο είναι από τους μεγαλύτερους παράγοντες που επιβαρύνουν με επιβλαβείς ρύπους σε γειτονιές με κακή ποιότητα αέρα», ανέφερε η DEP σε ανακοίνωσή της την Κυριακή.

Οι ιδιοκτήτες πιτσαριών είπαν σε ειδησεογραφικά πρακτορεία της Νέας Υόρκης ότι αναμένουν να ξοδέψουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια για να εγκαταστήσουν τις συσκευές, και το κόστος θα πρέπει να μετακυλιστεί στους πελάτες.

«Ξέρετε πόσες πίτσες πρέπει να πουλήσω για να πληρώσω για αυτόν τον φούρνο των 20.000 δολαρίων;» διερωτήθηκε ένας μαγαζάτορας. 

Ο νέος κανονισμός στη Νέα Υόρκη δεν πρόκειται να τεθεί σε ισχύ έως ότου λήξει η περίοδος για δημόσιο σχολιασμό στις 27 Ιουλίου. Σημειωτέον ότι ορισμένα εστιατόρια που δεν μπορούν να μετασκευάσουν τις κουζίνες τους δεν θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν τον νέο κανόνα.

Πηγή: bbc.com