Μπορέλ: Αν η Ρωσία σταματήσει την αρνητική ρητορική, θα ξεκινήσει έντιμος διάλογος με Ε.Ε

Ο Ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, σε μια εκτενή συνέντευξη του στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax, αναφέρεται στα ζητήματα που έχουν ανακύψει στις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και Ρωσίας, οι οποίες όπως λέει επιδεινώθηκαν την τελευταία δεκαετία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει όπως είπε ο ένας τον άλλον περισσότερο ως αντίπαλο και ανταγωνιστή παρά ως εταίρο.

Δεδομένης αυτή της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας ο κ. Μπορέλ, επισημαίνει ότι η παραίτηση από την αρνητική ρητορική θα ήταν καλή αρχή για την έναρξη ενός έντιμου και απευθείας διαλόγου μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, τονίζοντας παράλληλα ότι η στάση της ΕΕ στο ζήτημα Ναβάλνι δεν συνιστά επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας επειδή η ίδια η Ρωσία πρέπει να τηρεί τις διεθνείς της δεσμεύσεις.

Στη συνέντευξη του ο Ύπατος εκπρόσωπος επιβεβαίωσε εκ νέου ότι η ΕΕ θεωρεί ότι η απόφαση του ρωσικού δικαστηρίου για την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι έχει πολιτικά κίνητρα και επικαλέστηκε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση «Yves Rocher», για την οποία καταδικάστηκε. Ο Μπορέλ δήλωσε ότι η θέση αυτή της ΕΕ δεν συνιστά επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας επειδή η ίδια η Ρωσία πρέπει να τηρεί τις διεθνείς της δεσμεύσεις. Παράλληλα ζήτησε ην απελευθέρωση του Ναβάλνι όπως επίσης «και των χιλιάδων ειρηνικών διαδηλωτών και των δημοσιογράφων».

Νωρίτερα η ρωσική κυβέρνηση είχε κατηγορήσει την ΕΕ για επέμβαση στις εσωτερικές της υποθέσεις, λόγω της θέσης της στην υπόθεση Ναβάλνι.

Ο Μπορέλ απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τον αγωγό Nord Stream-2 είπε ότι δεν πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό έργο και την απόφαση για τον μέλλον του πρέπει να την λάβουν οι χώρες που συμμετέχουν στην κατασκευή του. Μιλώντας για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V, ο Ζοζέπ Μπορέλ απέρριψε τους ισχυρισμούς των επίσημων Ρώσων αξιωματούχων ότι στη Δύση εμποδίζουν την προώθηση του ρωσικού εμβολίου, λέγοντας ότι το ρωσικό εμβόλιο μπορεί να εγκριθεί για χρήση στην ΕΕ, όμως μόνο εφόσον οι ειδικοί πεισθούν για την ποιότητα του και την αποτελεσματικότητα του.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική προτίθεται να συναντηθεί στην Μόσχα τόσο με τους εκπρόσωπους της ρωσικής κυβέρνησης όσο και της κοινωνίας των πολιτών. Δεν προβλέπεται συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Τέλος, δήλωσε ότι θα ήθελε να συναντηθεί με τον Ναβάλνι. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μια τέτοια συνάντησης είπε ότι την απόφαση θα λάβει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φυλακών της Ρωσίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ