Μπάιντεν: Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον Πούτιν και τη Χαμάς να νικήσουν - Στήριξη του Ισραήλ με 14 δισ. δολάρια

Στο διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως θα στείλει επείγον αίτημα στο Κογκρέσο για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της ισραηλινής αεροπορικής άμυνας.

"Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα σημείο καμπής στην ιστορία" τόνισε στο διαγγελμά του στον Αμερικανικό λαό ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Σημείωσε πως αυτή είναι μια από εκείνες τις στιγμές όπου οι αποφάσεις που λαμβάνουμε σήμερα θα διαμορφώσουν το μέλλον για τις επόμενες δεκαετίες"

Τόνισε πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη προτεραιότητα για τον ίδιο από την ασφάλεια των Αμερικανών που κρατούνται όμηροι" αναφέροντας ότι η Χαμάς σκόρπισε τον όλεθρο

Εξέφρασε  τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των νεκρών και από τις δύο πλευρές, λέγοντας: "Είμαι συντετριμμένος από την τραγική απώλεια της ζωής των Παλαιστινίων", συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πέθαναν στην έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας. Πρόσθεσε ότι η έκρηξη δεν έγινε από Ισραηλινούς.

Ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι υπαρχει ο κίνδυνος η σύγκρουση και το χάος να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του κόσμου... ειδικά στη Μέση Ανατολή".

Υπογράμμισε ότι η Χαμάς και ο Πούτιν αντιπροσωπεύουν διαφορετικές απειλές, αλλά έχουν ένα κοινό: Και οι δύο θέλουν να εξαφανίσουν μια γειτονική δημοκρατία".

"Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον Πούτιν και τη Χαμάς να νικήσουν" τόνισε ο κ Μπάιντεν σημειώνοντας, αν δεν αντιδράσεις απέναντι στους τρομοκράτες και τους δικτάτορες δεν θα μείνουν εκεί.


Ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δε στέλνουν στρατιώτες για χερσαία επέμβαση.

Απευθυνόμενος στον αμερικανικό λαό είπε: "Ξέρω ότι αυτές οι συγκρούσεις φαίνονται μακρινές - και είναι φυσικό να ρωτήσω, γιατί αυτό έχει σημασία για τους Αμερικανούς;"
Συνέχισε λέγοντας ότι το να διασφαλίσουμε ότι το Ισραήλ και η Ουκρανία θα πετύχουν, είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια της Αμερικής". Μαλιστα, τόνισε πως "Αν δεν σταματήσουμε την όρεξη του Πούτιν για εξουσία και έλεγχο στην Ουκρανία, δεν θα περιοριστεί στην Ουκρανία".

Έστειλε μήνυμα στους πολίτες λέγοντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει να απορρίψουν κάθε μορφή ισλαμοφοβίας και αντισημιτισμού.  Ανέφερε ότι μίλησε με τον Αμπάς και πρόσθεσε είμαστε στο πλευρό των Παλαιστίνιων που δεν έχουν αχεση με την Χαμάς.

Στο διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωε πως θα στείλει επείγον αίτημα στο Κογκρέσο για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση Ουκρανίας και του Ισραήλ χωρίς να αναφερθεί στο ύψος της χρηματοδότησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό που θα ζητήσει ανέρχεται σε 100 δισ δολάρια. 

Πηγή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters ανέφερε πως το αίτημα προς το Κογκρέσο θα περιλαμβάνει 60 δισ. για την Ουκρανία και 14 δισ. δολάρια για το Ισραήλ.

Ακόμη, θα ζητηθούν 10 δισ. δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια, 14 δισ. για την ασφάλεια των συνόρων με το Μεξικό και 7 δισεκ. για την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, ιδίως για την Ταϊβάν, κατά την ίδια πηγή.

Περίπου το μισό από το ποσό για την Ουκρανία θα διατεθεί για την αντικατάσταση και την πλήρωση αποθεμάτων του αμερικανικού στρατού, σύμφωνα με το Reuters

Πηγή: skai.gr