Μπάιντεν - Σι σημειώσατε Χ

Και οι δύο ηγέτες γνώριζαν καλά ότι κανείς σε ολόκληρο τον πλανήτη δεν θα ήθελε να δει τους δύο ηγέτες να φτάνουν σε ένα αδιέξοδο

Της Αθηνάς Παπακώστα

Ήταν η πρώτη δια ζώσης συνάντηση των δύο ηγετών από τότε που ο αμερικανός πρόεδρος ανέλαβε καθήκοντα, τον Ιανουάριο 2021. Διήρκησε τρεισήμισι ώρες και αποδείχθηκαν αρκετές ώστε να μπει πάγος στους φόβους για έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο. 

Μπάιντεν και Σι γνωρίζονται εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια. Οι δυο τους χαιρετήθηκαν με μία χειραψία μπροστά από κινεζικές και αμερικανικές σημαίες. «Χαίρομαι πολύ σε βλέπω», είπε ο Μπάιντεν στο Σι πριν ξεκινήσουν. «Χαίρομαι κι εγώ που σε βλέπω» του απάντησε ο Κινέζος ομόλογος του σφίγγοντας του το χέρι. 

Και οι δύο ηγέτες γνώριζαν καλά ότι κανείς σε ολόκληρο τον πλανήτη δεν θα ήθελε να δει τους δύο ηγέτες να φτάνουν σε ένα αδιέξοδο το οποίο θα απειλούσε την παγκόσμια σταθερότητα. Η υπεύθυνη στάση είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών. Μπάιντεν και Σι προτιμούν έναν ισχυρό ανταγωνισμό τον οποίο δεν μπορούν βέβαια και να αποφύγουν.

Όσο η Κίνα ενισχύεται ως παίκτης παγκοσμίως, τόσο θα απειλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για δύο υπερδυνάμεις που ανταγωνίζονται και θα συνεχίσουν να ανταγωνίζονται σθεναρά για την παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Σκοπός είναι η τελική επικράτηση στο γεωπολιτικό και οικονομικό μέτωπο. 

«Θα ανταγωνιστούμε σθεναρά αλλά δεν επιδιώκουμε τη σύγκρουση» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μόνος. «Οι σχέσεις Κίνας - ΗΠΑ δεν πρέπει να είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος στο οποίο ο ένας ανεβαίνει και ο άλλος πέφτει» εξήγησε ο Κινέζος ηγέτης.

Για το Πεκίνο η τρέχουσα χρονική περίοδος είναι μια στιγμή που χρειάζεται προσοχή αφού από τις γεωπολιτικές ισορροπίες λείπει η... ισορροπία. Έτσι λοιπόν ο Σι Τζινπίνγκ εμφανίστηκε χαμογελαστός αλλά συγκεκριμένος εξηγώντας ότι αυτός ο κόσμος χωράει και την Κίνα και τις ΗΠΑ. 

«Είμαι πεπεισμένος ότι κατάλαβε τι έλεγα, και εγώ κατάλαβα τι έλεγε» είπε ο Μπάιντεν αντιλαμβανόμενος ότι η συνεννόηση αποτελεί μονόδρομο.  

«Πιστεύω απολύτως ότι δεν θα υπάρξει ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος» τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος με τον κινέζο ομόλογό του να υπογραμμίζει ότι «ο πλανήτης αναμένει Κίνα και ΗΠΑ να μπορέσουν να διαχειριστούν τη σχέση τους με υπευθυνότητα». Είναι, άλλωστε, μία σχέση πολύπλοκη και κατά συνέπεια δύσκολη. 

Οι κόκκινες γραμμές έγιναν ορατές από νωρίς στο τραπέζι των συνομιλιών. Έτσι το καυτό θέμα της Ταϊβάν αναδείχθηκε σε βασικό σημείο συζήτησης ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις. Ο Κινέζος Σι ήταν σαφής, «οποιοσδήποτε επιδιώξει να διαχωρίσει την Ταϊβάν από την Κίνα θα παραβιάσει τα θεμελιώδη δικαιώματα του κινεζικού έθνους. Ο κινεζικός λαός δεν θα επιτρέψει αυτό να συμβεί».

Από την πλευρά του ο Τζο Μπάντεν μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης κορυφής τόνισε πως η πολιτική της Ουάσινγκτον στο θέμα της Ταϊπέι δεν έχει αλλάξει προσθέτοντας ότι «δεν νομίζω ότι υπάρχει οποιαδήποτε επικείμενη προσπάθεια εκ μέρους της Κίνας να εισβάλει στην Ταϊβάν». 

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να στηθεί ένας μηχανισμός ο οποίος θα διευκολύνει τη διεξαγωγή διαλόγου σε βασικά επίπεδα της κυβέρνησης για την επίλυση προβλημάτων με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν να ετοιμάζεται να επισκεφθεί σύντομα την Κίνα. 

Πρόκειται για μία θετική εξέλιξη αφού οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν με σκοπό να βρουν κοινό έδαφος, να θέσουν εκ νέου θεμέλια στις μεταξύ τους σχέσεις - καθώς αυτές βρίσκονταν στο ναδίρ μετά την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν τον περασμένο Αύγουστο - και να χωρέσουν τα συμφέροντά τους στην παγκόσμια σκακιέρα. Τα κέρδη της συνάντησης ήταν μικρά αλλά παραμένουν κέρδη. 

Πηγή: skai.gr