Κλείσιμο

Μηνύματα Μέρκελ υπέρ της διεθνούς συνεργασίας μέσω των FT

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Η ιδέα της διεθνούς συνεργασίας τελεί «υπό αυξανόμενη πίεση», παραδέχεται σε συνέντευξή της στους Financial Times η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως σημειώνει, το σύστημα των υπερεθνικών θεσμών όπως η ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη ήταν ένα δίδαγμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και των προηγούμενων δεκαετιών, αλλά τώρα, με όλο και λιγότερους αυτόπτες μάρτυρες του πολέμου να είναι εν ζωή, η σημασία αυτού του διδάγματος φθίνει.

Την ίδια ώρα, όμως, παραμένει «σταθερή πεποίθησή» της ότι η επίτευξη των «καλύτερων καταστάσεων αμοιβαίας ωφέλειας» προκύπτουν μέσα από τις έμπρακτες διεθνείς συνεργασίες.

Αποδέχεται δε την ανάγκη μεταρρύθμισης υπερεθνικών οργανισμών, όπως έχει πει ο Πρόεδρος Τραμπ για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και τα Ηνωμένα Έθνη.

«Αλλά δε θέτω υπό αμφισβήτηση την πολυμερή δομή του κόσμου», σημειώνει η κα Μέρκελ.

Αναφερόμενη στο Brexit το χαρακτηρίζει «καμπανάκι» για την ΕΕ και προσθέτει ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει αναβαθμιζόμενη σε ένα «ελκυστικό, καινοτόμο, δημιουργικό, καλό μέρος για έρευνα και εκπαίδευση», ώστε ο ανταγωνισμός να είναι «πολύ παραγωγικός».

Στο πλαίσιο αυτό η Γερμανίδα ηγέτιδα τάσσεται υπέρ της ολοκλήρωσης της ψηφιακής ενιαίας αγοράς, της προώθησης της τραπεζικής ένωσης και περαιτέρω ανάπτυξης της ένωσης των αγορών κεφαλαίου, αν και σημειώνει τις γερμανικές επιφυλάξεις.

Η κα Μέρκελ προσθέτει ότι η ΕΕ θα πρέπει να εντοπίσει και τις ελλείψεις της στις τεχνολογικές δεξιότητες που έχει και να κινηθεί γρήγορα για να καλύψει τα κενά, μιλώντας μεταξύ άλλων για κατασκευή ηλεκτρονικών μικροκυκλωμάτων και μπαταριών στην Ευρώπη, καθώς και για καλύτερη διαχείρηση των προσωπικών δεδομένων.

Ερωτηθείσα κατά πόσο η ένταση στις σχέσεις Γερμανίας-ΗΠΑ οφείλεται στην κακή χημεία της ίδιας με τον Ντόναλντ Τραμπ, η κα Μέρκελ απαντά ότι υπάρχουν «δομικές αιτίες».

Παραδέχεται δε ότι η Ευρώπη υποχωρεί στη λίστα προτεραιοτήτων των ΗΠΑ λόγω της ανόδου της Ασίας.

Σημειώνει ότι έστω και καθυστερημένα η Γερμανία θα αυξήσει τις δαπάνες για την άμυνα στο 2% του ΑΕΠ μέχρι τις αρχές της επόμενης δεκαετίας

Επιμένει ότι η διατλαντική σχέση παραμένει «κρίσιμη» στα δικά της μάτια, «ιδίως αναφορικά με θεμελιώδη ερωτήματα που αφορούν αξίες και συμφέροντα στον κόσμο». Τονίζει όμως ότι η Ευρώπη πρέπει να αναπτύξει δικές της στρατιωτικές δομές, καθώς υπάρχουν περιοχές του πλανήτη, όπως η Αφρική, που ίσως να μην είναι εντός πλαισίου δράσης του ΝΑΤΟ αλλά όπου ίσως θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να εμπλακεί η Ευρώπη.

Παρά τις γερμανικές ανησυχίες για την Κίνα, η Άγκελα Μέρκελ λέει ότι δεν πρέπει να διαρραγούν οι σχέσεις της Ευρώπης μαζί της, όπως έκαναν οι ΗΠΑ. «Θα συμβούλευα εναντίον του να θεωρηθεί η Κίνα απειλή απλά επειδή είναι οικονομικά επιτυχημένη. (...) Κατά τη γνώμη μου, η πλήρης απομόνωση από την Κίνα δεν μπορεί να είναι η απάντηση», σημειώνει.

Όσον αφορά το ποια θα είναι η κληρονομιά της στη Γερμανία και πώς θα τη θυμούνται, η ίδια απαντά ότι δε σκέφτεται το ρόλο της στην ιστορία. «Κάνω τη δουλειά μου», λέει.