Μήνυμα ISIS για την επίθεση στο Λονδίνο και δηλώσεις της μητέρας του δράστη

Μήνυμα ISIS για την επίθεση στο Λονδίνο και δηλώσεις της μητέρας του δράστη

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) δήλωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο από τον 20χρονο Σουντές Αμάν, κατά το οποίο τρεις πολίτες τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με το προσκείμενο στους τζιχαντιστές πρακτορείο ειδήσεων Amaq, η ισλαμιστική οργάνωση χαρακτήρισε τον Αμάν «μαχητή του ISIS» που πραγματοποίησε την επίθεση «ανταποκρινόμενος σε κάλεσμα για στοχοποίηση πολιτών».

Η οργάνωση συνηθίζει να αναλαμβάνει την ευθύνη για κάθε επίθεση υποκινούμενη από την ισλαμιστική ιδεολογία. Πάντως, κατά την καταδίκη του Αμάν το 2018 για τρομοκρατικά αδικήματα, το δικαστήριο είχε άκουσε πως οι πράξεις του είχαν ως πηγή έμπνευσης τη δράση του ISIS.

Εν τω μεταξύ, η μητέρα του δράστη, Χαλιμά Φαράζ Καν, περιέγραψε τον γιο της ως «καλό, ευγενικό παιδί», ισχυριζόμενη ότι ριζοσπαστικοποιήθηκε αρχικά μέσω διαδικτύου και στη συνέχεια περισσότερο όσο βρισκόταν στη φυλακή.

Είπε ότι τον είχε επισκεφθεί την Πέμπτη στον ξενώνα που ζούσε μετά από την αποφυλάκισή του και ότι του είχε μιλήσει λίγες ώρες πριν από την επίθεση της Κυριακής και το θάνατό του από τα πυρά αστυνομικών.