Μη δημοφιλείς οι ΗΠΑ εκτός συνόρων

Από τις δεκαέξι χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα μόνο στις έξι οι πολίτες έχουν θετική άποψη για τις ΗΠΑ. Έντεκα χώρες διάκεινται ευνοϊκά απέναντι στην Κίνα και δεκατρείς εμπιστεύονται τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιαπωνία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πολλούς φίλους στην Ινδία, όπου το 71% των κατοίκων δηλώνει ότι έχει θετική άποψη για την Ουάσινγκτον. Στο άλλο άκρο, μόνο το 21% των Ιορδανών συμπαθούν τις ΗΠΑ.
Η έρευνα δείχνει ότι οι αρνητικές απόψεις απέναντι στις ΗΠΑ, κυρίως λόγω της εισβολής στο Ιράκ το 2003, είναι τόσο έντονες που ούτε η αμερικανική βοήθεια στα θύματα του τσουνάμι στη νοτιοανατολική Ασία, ούτε η υποστήριξη του προέδρου Τζορτζ Μπους στον εκδημοκρατισμό στη Μέση Ανατολή κατόρθωσαν να βελτιώσουν την εικόνα της χώρας στον υπόλοιπο κόσμο. Όσον αφορά το Ιράκ, μόνο οι ίδιοι οι Αμερικανοί και οι Ινδοί πιστεύουν ότι με την πτώση του Σαντάμ Χουσέιν ο κόσμος έγινε πιο ασφαλής.
Στις μουσουλμανικές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Τουρκία, η μεγάλη πλειοψηφία πιστεύει ότι θα ήταν καλό να εξελιχθεί η Κίνα σε ισχυρή στρατιωτική δύναμη, ικανή να αψηφά τις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί πάντως γνωρίζουν ότι η εικόνα της χώρας τους είναι προβληματική: μόλις ένας στους τέσσερις (26%) πιστεύει ότι οι ΗΠΑ είναι αγαπητές στον υπόλοιπο κόσμο.
Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 17.000 ατόμων στις ΗΠΑ και σε άλλες 15 χώρες, από τις 20 Απριλίου μέχρι τις 31 Μαΐου. Το περιθώριο λάθους ανέρχεται στις 4 μονάδες.
Πηγή: skai.gr