Μεξικό: Σχεδόν 70% μεγαλύτερη η θνητότητα συγκριτικά με τον επίσημο απολογισμό

Η θνητότητα της COVID-19 ως τον Αύγουστο του 2020 στο Μεξικό ήταν στην πραγματικότητα 68% υψηλότερη από αυτή που ανακοινωνόταν από την κυβέρνηση ως εκείνη τη χρονική στιγμή, αποκαλύπτουν δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν χθες Τετάρτη από το μεξικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INEGI).

Στη λατινοαμερικάνικη χώρα καταγράφηκαν 108.658 θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού μεταξύ του Μαρτίου, όταν επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα, και του Αυγούστου του 2020, σύμφωνα με το INEGI.

Εκείνο τον μήνα, το μεξικανικό υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για 64.414 νεκρούς.

«Πολύς κόσμος δεν πεθαίνει (από την COVID-19) στο νοσοκομείο, αλλά στο σπίτι του. Αυτό μπορεί να εξηγεί εν μέρει αυτή τη διαφορά», εξήγησε σε μεξικανικό ραδιοφωνικό σταθμό ο Έδγαρ Βιέλμα, στατιστικολόγος του INEGI.

Συνολικά, η πλεονάζουσα θνητότητα από όλες τις αιτίες ανεξαίρετα ανήλθε στο 37% μεταξύ του Ιανουαρίου και του Αυγούστου, με άλλα λόγια πέθαναν 184.000 περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2019, κατά το INEGI.

Η COVID-19 ήταν η δεύτερη κυριότερη αιτία θανάτου την υπό εξέταση οκτάμηνη περίοδο σε εθνική κλίμακα, μετά την καρδιοπάθεια, σημείωσε το Ινστιτούτο, διευκρινίζοντας ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις των θανάτων καταγράφηκαν στην πρωτεύουσα και τη μητροπολιτική περιοχή της, καθώς και στις πολιτείες Βερακρούς και Χαλίσκο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ