Μεξικό: Ο «εξαιρετικά επικίνδυνος» τυφώνας Lidia πλήττει τις ακτές του Ειρηνικού - Ένας νεκρός

Ο τυφώνας κινείται αυτή την στιγμή προς την ενδοχώρα εξασθενημένος - 6.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων είχαν αναπτυχθεί για να βοηθήσουν τους κατοίκους

Ένας «εξαιρετικά επικίνδυνος», όπως περιγράφεται τυφώνας έφτασε στις ακτές του Ειρηνικού του Μεξικού. Πρόκειται για τον τυφώνα "Lidia" ο οποίος λίγο πριν φτάσει ξηρά χαρακτηριζόταν ως καταιγίδα κατηγορίας 4 και κινείται με ταχύτητες ανέμου έως και 220 χλμ/ ώρα.

Ο τυφώνας κινείται αυτή την στιγμή προς την ενδοχώρα εξασθενημένος, με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ (NHC) να την υποβαθμίζει σε κατηγορία 2.

Μεξικό

Οι αρχές στην πολιτεία Ναγιαρίτ δήλωσαν ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε όταν ένα δέντρο έπεσε πάνω στο βαν που οδηγούσε.

Η "Lidia"  έφτασε στην ξηρά από τη μικρή παραλιακή πόλη Las Penitas λίγο πριν τις 18:00 τοπική ώρα. Μέχρι τις 21:00, το NHC ανέφερε ότι η "Lidia" κινούνταν με μέγιστους σταθερούς ανέμους ταχύτητας 165 χλμ/ώρα) καθώς περνούσε κοντά από την ενδοχώρα της πόλης Mascota στην πολιτεία Jalisco.

«Αναμένονται απειλητικοί για τη ζωή άνεμοι με δύναμη τυφώνα κατά μήκος της διαδρομής της καταιγίδας στη διάρκεια της νύχτας», πρόσθεσε το NHC, προειδοποιώντας για επικίνδυνα επίπεδα νερού, ξαφνικές πλημμύρες και διογκώσεις στις ακτές του Ειρηνικού.

Πριν από την καταιγίδα, ο πρόεδρος του Μεξικού Andrés Manuel López Obrador ανακοίνωσε ότι 6.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων είχαν αναπτυχθεί για να βοηθήσουν τους κατοίκους.

«Προτρέπω τους ανθρώπους που ζουν μεταξύ Nayarit και Jalisco, ειδικά στην Bahia de Banderas, το Puerto Vallarta και το Tomatlan, να λάβουν προφυλάξεις», είπε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, συνιστώντας στους ανθρώπους να μείνουν μακριά από περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ποτάμια και πλαγιές.

Στο παραθαλάσσιο θέρετρο Puerto Vallarta, οι κάτοικοι έτρεξαν στα καταφύγια, με τους καταστηματάρχες να θωρακίζουν τα παράθυρα και να στιβάζουν σάκους με άμμο σε περίπτωση πλημμύρας.

Νωρίτερα, το αεροδρόμιο της πόλης ανακοίνωσε ότι θα κλείσει από τις 16:00 τοπική ώρα (22:00 GMT) έως τις 08:00 την Τετάρτη.

Πηγή: skai.gr