Κλείσιμο

Ξανά στο προσκήνιο ο Κιμ Γιονγκ-ιλ

Την επανεκλογή του ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ-ιλ στη θέση του ανώτατου στρατιωτικού ηγέτη, επικύρωσε το κοινοβούλιο της Βόρειας Κορέας, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την επανάκαμψη του στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας η οποία πανηγυρίζει την εκτόξευση του πρώτου της δορυφόρου.

Η απόφαση του κοινοβουλίου συνέπεσε με την αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να συμφωνήσει στην αντίδραση απέναντι στην εκτόξευση που έγινε την Κυριακή και από πολλούς θεωρείται ως συγκαλυμμένη δοκιμή πυραυλικής εκτόξευσης.

Ο 67χρονος Κιμ δεν είχε εμφανιστεί σε καμία δημόσια εκδήλωση μετά από τον περυσινό Αύγουστο, όταν φέρεται να υπέστη καρδιακό επεισόδιο, το οποίο προκάλεσε ανησυχία για το ποιος έχει τον έλεγχο στην φτωχή και αποκλεισμένη χώρα, η οποία ουσιαστικά κυβερνάται από την πρώτη κομμουνιστική δυναστεία στον κόσμο καθώς προκάτοχός του, στην ηγεσία ήταν ο πατέρας του.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η εντολή που δίνει η σύνοδος στον Κιμ, θα εδραιώσει την εξουσία του όπως και το προβάδισμα του στρατού στις εσωτερικές ισορροπίες και θα του ανοίξει το δρόμο να μεταβιβάσει την εξουσία σε κάποια από τα τρία παιδιά του.

Πάντως παραμένει ασαφές κατά πόσο ο Κιμ εμφανίστηκε, όπως συνήθως έκανε στην εναρκτήρια σύνοδο της βουλής όμως ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της Βόρειας Κορέας είχε διαχειριστεί πολύ προσεκτικά την επανάκαμψη του μετά από την ασθένεια του.

Η επιχείρηση είχε ξεκινήσει με δημοσιεύματα για περιοδείες του σε εργοστάσια και στρατιωτικές βάσεις από τις οποίες παρουσιάζονταν μόνο φωτογραφίες μέχρι το προηγούμενο Σάββατο που ανακοινώθηκε επίσημα ότι θα είναι παρών στην κυριακάτικη εκτόξευση.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι κατά την πρώτη σύνοδο του νέου κοινοβουλίου, το οποίο έχει πενταετή θητεία θα υπάρξει ανασχηματισμός στον μηχανισμό της εξουσίας κυρίως στην Επιτροπή Άμυνας και θα προωθηθούν στελέχη τα οποία πρόσκεινται σε κάποιον από τους γιους του.
Πηγή: skai.gr