Κρίσιμη συνάντηση Αναστασιάδη με Ακιντζί στην Κύπρο

Σημαντική συνάντηση θα έχουν στην Κύπρο, στις 9.30 το πρωί τοπική ώρα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Η συνάντηση θα γίνει στην οικία της ειδικής αντιπροσώπου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Από τη συνάντηση των δύο ηγετών θα διαφανεί αν υπάρχουν ελπίδες για επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών που διακόπηκαν μετά την ατελέσφορη διάσκεψη στο Κραν Μοντανά, τον Ιούλιο του 2017.

Κυπριακά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο κ. Αναστασιάδης είναι πολύ πιθανόν να παρουσιάσει νέες προτάσεις στο κ. Ακιντζί με στόχο να καθησυχάσει τους τουρκοκύπριους σε ότι αφορά την διανομή των εσόδων από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που έχουν ανακαλυφθεί ανοιχτά του νησιού.

Σημειώνεται πάντως ότι οι τουρκοκύπριοι και ο Μουσταφά Ακιντζί έχουν προτείνει τη σύσταση κοινής επιτροπής που θα αναλάβει τη διαχείριση των ενεργειακών πόρων, θέση που έχει απορριφθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς στην Λευκωσία.

Η συνάντηση θα λάβει χώρα υπό την σκιά των υποθαλάσσιων γεωτρήσεων που εκτελεί η Τουρκία εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, τόσο στα δυτικά του νησιού όσο και ανατολικά της κατεχόμενης Καρπασίας.
Πηγή: skai.gr