Κόντρα Ντάουνινγκ Στριτ – Σκότλαντ Γιαρντ με αφορμή τη λέξη «πληβείοι»

Θύελλα στις σχέσεις της βρετανικής κυβέρνησης με την αστυνομία προκαλεί καταγγελλόμενη ως ψευδής κατηγορία αστυνομικού σε βάρος του πρώην συντονιστή του κόμματος των Συντηρητικών και μέλος του υπουργικού συμβουλίου, Άντριου Μίτσελ.

Ο κ. Μίτσελ παραιτήθηκε τον Οκτώβριο όταν έγινε γνωστό πως είχε επιτεθεί φραστικά στους φρουρούς της Ντάουνινγκ Στριτ που δεν του επέτρεψαν να περάσει με το ποδήλατό του από την κεντρική είσοδο. Μεταξύ άλλων ο κ. Μίτσελ φερόταν να είχε χαρακτηρίσει τους αστυνομικούς φρουρούς ως «πληβείους», λέξη που στη Βρετανία φέρει μεγάλη ταξική σημειολογία.

Ο κ. Μίτσελ αρνήθηκε από την πρώτη στιγμή ότι χρησιμοποίησε τη συγκεκριμένη λέξη. Εικόνες από κάμερες κλειστού κυκλώματος που προβλήθηκαν από τη βρετανική τηλεόραση την Τρίτη δείχνουν ότι ο αστυνομικός που έκανε την καταγγελία δεν είχε υπηρεσία και δεν ήταν παρών στη σκηνή. Την Τρίτη ανακοινώθηκε επίσης η σύλληψη του συγκεκριμένου αστυνομικού, χωρίς όμως να διευκρινιστούν οι κατηγορίες σε βάρος του.

Ο κ. Μίτσελ ζήτησε πλήρη έρευνα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, κάνοντας λόγο για παγίδα. Η Ντάουνινγκ Στριτ εξέδωσε μία ασυνήθιστα αυστηρή δήλωση στην οποία τονίζεται ότι οι καταγγελίες του παραιτηθέντος μέλους της κυβέρνησης είναι «εξαιρετικά σοβαρές» και πως η αστυνομία «πρέπει να φτάσει στον πάτο της υπόθεσης κατεπειγόντως».

Στον αντίποδα, ο διοικητής της Σκότλαντ Γιαρντ σχολίασε ότι δεν πρέπει να βγάζει κανείς βιαστικά συμπεράσματα καθώς υπάρχουν πτυχές της υπόθεσης που δεν είναι προφανείς, αρνούμενος για την ώρα να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο