Κινέζος αξιωματούχος ένοχος για οικονομική κατασκοπεία και κλοπή εμπορικού μυστικού

Ένας Κινέζος αξιωματικός πληροφοριών καταδικάστηκε από ένορκο των ΗΠΑ για συνωμοσία και κλοπή μυστικών από αεροπορικές εταιρείες, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Xu Yanjun κρίθηκε ένοχος για πέντε κατηγορίες που σχετίζονται με οικονομική κατασκοπεία και κλοπή εμπορικού μυστικού. Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 60 ετών και πρόστιμα άνω των 5 εκατομμυρίων δολαρίων (3,7 εκατομμύρια λίρες).Ο Xu συνελήφθη για πρώτη φορά στο Βέλγιο το 2018 και είναι πιθανώς ο πρώτος Κινέζος πράκτορας που εκδόθηκε στις ΗΠΑ για δίκη. Οι κινεζικές αρχές δεν έχουν σχολιάσει δημόσια την ετυμηγορία της Παρασκευής. Το Πεκίνο είχε προηγουμένως απορρίψει τις κατηγορίες, λέγοντας ότι δεν υπήρχε βάση στις κατηγορίες.

Σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο Xu είναι ανώτερο μέλος του κλάδου Jiangsu του Υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας - μιας υπηρεσίας που είναι υπεύθυνη για την αντικατασκοπεία, τις ξένες πληροφορίες και την εσωτερική ασφάλεια. Στο ίδιο δημοσίευμα τονίζεται πως ο Xu κατηγορήθηκε ότι στόχευε υπαλλήλους σε πολλές εταιρείες με έδρα στις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων χωρών τουλάχιστον από το 2013.

Σε μια περίπτωση, κανόνισε να ταξιδέψει ένας υπάλληλος της GE Aviation στην Κίνα το 2017 για να κάνει μια παρουσίαση σε ένα πανεπιστήμιο.Το επόμενο έτος, ο Xu ζήτησε από τον ειδικό για πληροφορίες "προδιαγραφές συστήματος, διαδικασία σχεδιασμού". Με τη συνεργασία της εταιρείας - η οποία συνεργαζόταν με το FBI - ο υπάλληλος έστειλε με email στον Xu ένα έγγραφο δύο σελίδων με την ένδειξη ότι είχε ευαίσθητες πληροφορίες.Ο Xu ζήτησε αργότερα από τον υπάλληλο να στείλει ένα αντίγραφο του καταλόγου αρχείων για τον υπολογιστή που εκδόθηκε για την εργασία του.Ταυτόχρονα, προσπάθησε να κανονίσει να συναντήσει τον υπάλληλο στο Βέλγιο, με αποτέλεσμα τελικά να συλληφθεί.

«Για όσους αμφιβάλλουν για τους πραγματικούς στόχους της Κίνας, αυτό θα πρέπει να είναι μια ένδειξη για να αφυπνιστούν αφύπνισης», δήλωσε ο βοηθός διευθυντής του FBI, Άλαν Κόλερ. «Κλέβουν την αμερικανική τεχνολογία για να ωφελήσουν την οικονομία και τον στρατό τους», συνέχισε.

Οι κατηγορίες έρχονται σε μια περίοδο αυξημένης έντασης μεταξύ των δύο χωρών - με την Κίνα να δοκιμάζει πρόσφατα μια νέα μορφή υπερηχητικού πυραύλου και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να δεσμεύεται να προστατεύσει την Ταϊβάν από οποιαδήποτε κινεζική στρατιωτική εισβολή.

Σύμφωνα με το CNN, ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς περιέγραψε την Κίνα ως τη μεγαλύτερη τεχνολογική απειλή για τις ΗΠΑ. Τον περασμένο μήνα είπε ότι η υπηρεσία κατασκοπείας θα ενισχύσει τις προσπάθειές της απέναντι στην Κίνα.

Πηγή: bbc.com
TAGS: Κίνα CIA