Πάστορας Πολ Μακένζι: Από ταξιτζής, αρχηγός της φονικής αίρεσης «Διεθνής Εκκλησία της Χαρμόσυνης Είδησης»

Ο Μακένζι καλούσε τους πιστούς του να πεθάνουν από πείνα για να συναντήσουν τον Ιησού - Δεκάδες πτώματα στην «έδρα» της αίρεσης μεσα σε δάσος 

Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η είδηση ότι αίρεση στην Κένυα οδήγησε τα μέλη της στο θάνατο από ασιτία, επειδή νόμιζαν ότι έτσι θα πάνε στον Παράδεισο. 

Οι αρχές έχουν εντοπίσει ήδη τις σορούς 83 ατόμων, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, μέσα σε μία έκταση 800 στρεμμάτων στο δάσος Σακαχόλα, κοντά στην παραλιακή πόλη Μαλίντι, όπου ο αρχηγός της αίρεσης «Διεθνής Εκκλησία της Χαρμόσυνης Είδησης», πάστορας Πολ Μακένζι Νθένγκε, είχε την έδρα του. 

Ο Μακένζι καλούσε τα μέλη της να πεθάνουν από πείνα για να συναντήσουν τον Ιησου και τις τελευταίες τρεις ημέρες, οι αρχές τις Κένυας ξεθάβουν πτώματα από μαζικούς τάφους και ψάχνουν για επιζώντες πιστούς της αίρεσης μέσα στο δάσος. 

Ο τελικός αριθμός των θυμάτων αναμένεται να είναι μεγαλύτερος. Ο Κενυατικός Ερυθρός Σταυρός έχει ανακοινώσει ότι πάνω από 200 άνθρωποι έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενοι στο γραφείο του που έχει ανοίξει για τον σκοπό αυτόν σε τοπικό νοσοκομείο.

Ποιός είναι ο αρχηγός της αίρεσης, ο «υπηρέτης του Θεού» Πολ Μακένζι Νθένγκε

κενυα αιρεση

Ο πάστορας Μακένζι, δεξιά, μαζί με μερικούς από τους οπαδούς του, σε δικαστήριο στο Μαλίντι της Κένυας τη Δευτέρα, 17 Απριλίου 2023

Στον ιστότοπο της οργάνωσής του αναφέρεται ότι η εκκλησία «ιδρύθηκε στις 17 Αυγούστου 2003 από τον υπηρέτη του Θεού Π.Ν. Μακένζι». Αφού ίδρυσε παραρτήματα σε πολλές περιοχές της Κένυας, η Διεθνής Εκκλησία της Χαρμόσυνης Είδησης υπολογίζεται ότι έχει περισσότερα από 3.000 μέλη – τα 1.000 από αυτά στο Μαλίντι.

Ο Πολ Μακένζι Νθένγκε ήταν πρώην οδηγός ταξί που το 2003 αυτοανακηρύχθηκε «πάστορας».

Η αστυνομία, σε μια ανακοίνωσή της στις 14 Απριλίου, ανέφερε αρχικά ότι οι τοπικές αρχές επενέβησαν αφού πληροφορήθηκαν ότι «αθώοι πολίτες πέθαναν από την πείνα πιστεύοντας ότι θα συναντούσαν τον Ιησού, αφού υπέστησαν πλύση εγκεφάλου».

Το ίδιο βράδυ ο Πολ Μακένζι Νθένγκε, γνωρίζοντας ότι καταζητείται, παραδόθηκε στην αστυνομία. Έκτοτε κρατείται και θα οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου στις 2 Μαΐου.

Ο ίδιος, σε  συνέντευξή του σε τοπικά μέσα μετά την ανακάλυψη των μαζικών τάφων,  εμφανίστηκε ικανοποιημένος και ευχαριστημένος με τον εαυτό του και μάλιστα , ξεσπούσε σε γέλια  όταν έκανε ισχυρισμούς για σύγκρουση μεταξύ νόμου και πίστης.

Κηρύγματα για το τέλος του κόσμου 

Ο Νθένγκε μετέδιδε ένα πρόγραμμα με τίτλο «Μηνύματα του τέλους του κόσμου» στο οποίο αναφερόταν στις «διδασκαλίες, τα κηρύγματα και τις προφητείες για το τέλος του κόσμου που κοινώς αποκαλούνται εσχατολογία».

Υποστήριζε ότι «μεταφέρει το Ευαγγέλιο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού απαλλαγμένος από την απάτη και τη νόηση του ανθρώπου». Το 2017 ξεκίνησε και ένα κανάλι στο YouTube, όπου προβάλλονταν τα κηρύγματά που έκανε στην εκκλησία του στο Μαλίντι.

Μεταξύ άλλων προειδοποιούσε τους πιστούς να μην ακολουθούν τις πρακτικές του «δαίμονα», όπως να μην φορούν περούκες και να συναλλάσσονται μόνο με μετρητά.

Τα ακραία κηρύγματά του οδήγησαν δύο φορές στη σύλληψή του τα τελευταία χρόνια.

Την ίδια χρονιά (2017) συνελήφθη για πρώτη φορά με την κατηγορία της «ριζοσπαστικοποίησης», επειδή κήρυττε να μην στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο επειδή η σχολική εκπαίδευση δεν αναγνωρίζεται στην Αγία Γραφή.

Ο ίδιος δήλωνε ότι έκλεισε την εκκλησία του δύο χρόνια αργότερα και εγκαταστάθηκε στο χωριό Σακαχόλα, μέσα στο δάσος.

Λίγες ημέρες αργότερα συνελήφθη ξανά, ως ύποπτος για τον θάνατο δύο παιδιών που πέθαναν από την πείνα, μετά από διαταγή του. Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 100.000 σελινιών (περίπου 670 ευρώ).

Λίγες εβδομάδες αργότερα, μετά από πληροφορίες,  η αστυνομία βρήκε στο δάσος της Σακαχόλα τα πρώτα θύματά του: 15 σκελετωμένοι πιστοί, οι τέσσερις εκ των οποίων πέθαναν κατά τη μεταφορά τους σε νοσοκομείο.

Ετσι άρχισε να ξετυλίγεται η φρικιαστική ιστορία, που ακόμα συνεχίζεται. 

Πάντως, μέχρι τώρα έχουν διασωθεί 34 πιστοί τις αίρεσης, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία σχεδόν μισοπεθαμένοι από την παίνα, σε άθλια κατάταση. 

Πηγή: skai.gr