Καζάνι που βράζει πάλι η Γαλλία: Συνεχίζονται οι ταραχές μετά τη δολοφονία 17χρονου από αστυνομικό

Πέρα από κοινωνική καταιγίδα, ο φόνος του 17χρονου έχει προκαλέσει και πολιτική κόντρα

Της Αθηνάς Παπακώστα

Συνολικά 40.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν χθες το βράδυ στη Γαλλία σε μία προσπάθεια να αποτραπούν οι διαδηλώσεις που λαμβάνουν ανεξέλεγκτο χαρακτήρα τα τελευταία 24ωρα όταν αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε 17χρονο αγόρι αλγερινής καταγωγής κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου.

Στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κατέβασαν ρολά από τις εννέα το βράδυ καθώς τις προηγούμενες ημέρες είχαν γίνει στόχος εμπρηστικών επιθέσεων.

Την ίδια στιγμή, στον 38χρονο αστυνομικό που πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής το αγόρι απαγγέλθηκαν κακουργηματικές κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση και έχει προφυλακιστεί με τον εισαγγελέα να τονίζει ότι με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε, η χρήση όπλου «δεν δικαιολογείται».

Παρά τις εκκλήσεις της κυβέρνησης Εμανουέλ Μακρόν για ηρεμία οι διαδηλωτές και το βράδυ της Πέμπτης πυρπόλησαν αυτοκίνητα και κάδους σκουπιδιών στη Ναντέρ, στα δυτικά προάστια του Παρισιού μετά την ολοκλήρωση ειρηνικής πορείας στη μνήμη του 17χρονου, Ναέλ, τον οποίο πυροβόλησε και σκότωσε ο αστυνομικός σε αυτή την περιοχή την περασμένη Τρίτη ενώ, εκείνος βρισκόταν στη θέση του οδηγού σε μία κίτρινη Mercedes.

Νωρίτερα το πρωί, μετά από μία έκτακτη σύσκεψη, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλντ Ντεμαρμέν, είχε ανακοινώσει ότι οι αστυνομικές δυνάμεις που θα είναι επί ποδός χθες, Πέμπτη, θα τετραπλασιαστούν και από 9.000 θα φτάσουν τις 40.000. Μονάχα στο Παρίσι αναπτύχθηκαν έως και 5.000 αστυνομικοί. Τα προηγούμενα 24ωρα η χώρα είχε πάρει φωτιά με συγκρούσεις και καταστροφές να επεκτείνονται σε ολόκληρη τη Γαλλία. Τουλάχιστον 180 άτομα είχαν συλληφθεί την Τετάρτη ενώ τουλάχιστον 100 συνελήφθησαν χθες, Πέμπτη.

Πέρα από κοινωνική καταιγίδα, ο φόνος του 17χρονου έχει προκαλέσει και πολιτική κόντρα. Ο επικεφαλής του κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία», Ζαν-Λυκ Μελανσόν κατηγορεί την κυβέρνηση της Γαλλίας ότι έχει δώσει την άδεια να πυροβολεί καθώς, η νομοθεσία από το 2017 αναφέρει ότι ο αστυνομικός δεν μπορεί να πυροβολεί εκτός κι αν βρίσκεται σε νόμιμη άμυνα. Ωστόσο, και η μητέρα του θύματος και οι θρησκευτικοί ηγέτες της μουσουλμανικής κοινότητας κάνουν έκκληση για ηρεμία. Απευθυνόμενοι κυρίως στους νεότερους τούς καλούν να μην αντιδράσουν με περισσότερη βία στον άδικο και βίαιο θάνατο του Ναέλ.

Μόνο το 2022 καταγράφηκαν 13 φόνοι από αστυνομικούς επειδή τα θύματα δεν συμμορφώνονταν, σύμφωνα με την αστυνομία, με τις οδηγίες των αστυνομικών κατά τον έλεγχο τους από τις αστυνομικές αρχές. Φέτος τρεις άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου και του Ναέλ, χάνουν τη ζωή τους για τους ίδιους λόγους. Στο μεταξύ, σύμφωνα με την τοξικολογική έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε δεν προέκυψε ότι ο 17χρονος οδηγός και ο συνοδηγός του ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών.  

Η Γαλλία για ακόμη μία φορά βράζει με τα γεγονότα να θυμίζουν το 2005 όταν δύο έφηβοι, οι Ζιέντ Μπενά και Μπουνά Τραορέ, 17 και 15 ετών, αντίστοιχα, πεθαίνουν από ηλεκτροπληξία όταν προσπάθησαν να κρυφτούν καταδιωκόμενοι από την αστυνομία σε έναν υποσταθμό ηλεκτρικού ρεύματος. Το κύμα ταραχών ξεκίνησε από τα υποβαθμισμένα προάστια του Παρισιού και σε χρόνο-αστραπή επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη χώρα επιμένοντας στο χάος για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες με σχεδόν 9.000 οχήματα να τυλίγονται στις φλόγες και δεκάδες κτίρια να καταστρέφονται.  

Το στοίχημα της κυβέρνησης Μακρόν είναι να γλιτώσει από την περαιτέρω επανάληψη των λαθών του παρελθόντος. Ήδη ο Γάλλος πρόεδρος έσπευσε να καταδικάσει την αστυνομία χαρακτηρίζοντας «ανεξήγητη» και «ασυγχώρητη» την πράξη του αστυνομικού ενώ εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση του έθνους στην οικογένεια του 17χρονου. Οι Γάλλοι όμως παραμένουν στους δρόμους. Ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη. Τα περιστατικά τέτοιου είδους αστυνομικής βίας είναι πλέον πολλά στη χώρα και οι πολίτες της ζητούν αλλαγή ώστε να μην υπάρξει άλλος θάνατος.

Πηγή: skai.gr