Καζακστάν: Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές εισέβαλαν στο γραφείο του δημάρχου στο Αλμάτι

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ δήλωσε σήμερα ότι τέθηκε επικεφαλής του ισχυρού Συμβουλίου Ασφαλείας στη θέση του βετεράνου πρώην ηγέτη της χώρας Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ και υποσχέθηκε να απαντήσει με τη «μέγιστη σκληρότητα» στις διαδηλώσεις που πυροδοτήθηκαν από την αύξηση της τιμής των καυσίμων.

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στην κύρια πόλη του Καζακστάν, το Αλμάτι, εισέβαλαν στο γραφείο του δημάρχου για δεύτερη ημέρα διαδηλώσεων για τις τιμές των καυσίμων.

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους την Τετάρτη παρά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ορισμένες περιοχές.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος απέλυσε την κυβέρνηση και είπε ότι οι χαμηλότερες τιμές των καυσίμων θα αποκατασταθούν.

Οι διαδηλώσεις είναι σπάνιες στην πλούσια σε πετρέλαιο πρώην σοβιετική χώρα, η οποία ελέγχεται αυστηρά από την κυβέρνηση.

Στο Αλμάτι, η αστυνομία εκτόξευσε χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα εναντίον ενός πλήθους πολλών χιλιάδων διαδηλωτών, αλλά δεν κατάφερε να τους εμποδίσει να εισέλθουν στο γραφείο του δημάρχου, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχνε ένα σωρό καπνού να υψώνεται από το κτίριο, ενώ ακούγονταν και πυροβολισμοί.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης, Κανάτ Ταϊμερντένοφ, είπε ότι «εξτρεμιστές και ριζοσπάστες» επιτέθηκαν σε 500 πολίτες και λεηλάτησαν εκατοντάδες επιχειρήσεις.

Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι πλήθος έχει συγκεντρωθεί κοντά σε επίσημα κτίρια σε άλλες πόλεις και οι υπηρεσίες Διαδικτύου φαίνεται να έχουν απενεργοποιηθεί σε όλη τη χώρα.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο Τοκάγεφ δήλωσε πως αναλαμβάνει αμέσως την ηγεσία του Συμβουλίου Ασφαλείας, ένα ρόλο μέσω του οποίου ο Ναζαρμπάγεφ συνέχιζε να έχει σημαντική επιρροή μετά την απροσδόκητη παραίτησή του από την προεδρία το 2019.

Ο Τοκάγεφ δεν κατονόμασε τον Ναζαρμπάγεφ. Ο 81χρονος πρώην πρόεδρος δεν έχει εμφανιστεί ούτε έχει μιλήσει δημόσια από την αρχή των διαμαρτυριών, οι οποίες έκαναν νωρίτερα σήμερα τον Τοκάγεφ να δεχθεί την παραίτηση της κυβέρνησής του.

Το Ρόιτερ επισημαίνει πως η κίνηση αυτή φαίνεται να σηματοδοτεί τον οριστικό παραμερισμό του Ναζαρμπάγεφ, ενός πρώην επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος που κυβέρνησε ως αδιαφιλονίκητος πρόεδρος για σχεδόν τρεις δεκαετίες αφού το Καζακστάν κέρδισε την ανεξαρτησία του με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Δεν είναι σαφές αν αυτό θα ικανοποιήσει τους διαδηλωτές, μερικοί από τους οποίους ακούστηκαν να φωνάζουν «Έξω ο γέρος!», ένα παραδοσιακό σύνθημα κατά του Ναζαρμπάγεφ.

Νωρίτερα ο Τοκάγεφ είχε απομακρύνει τον ανιψιό του Ναζαρμπάγεφ από τη θέση του ως δεύτερου στην ιεραρχία της Επιτροπής Κρατικής Ασφαλείας, διαδόχου της σοβιετικής KGB.