Κατεχόμενα: Στο διευθυντή του σχολείου σημαία και φωτογραφία του Ντενκτάς

Κατεχόμενα: Στο διευθυντή του σχολείου σημαία και φωτογραφία του Ντενκτάς

Στον διευθυντή του "Δημοτικού Σχολείου Λύσης" παραδόθηκε το πρωί η τουρκική σημαία και η φωτογραφία του Ραούφ Ντενκτάς που κατέβασε ο 16χρονος μαθητής την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου και κατά τη λειτουργία της Παναγίας της κατεχόμενης κωμόπολης.
 
Όπως μεταδίδει το τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί παρέδωσε στον διευθυντή του λεγόμενου "Δημοτικού Σχολείου Φαζίλ Κουτσιούκ", Σοζέρ Οζκαραμεχμέτ, τη σημαία και τη φωτογραφία.
 
Μάλιστα, η φωτογραφία του πρώην κατοχικού ηγέτη και ιδρυτή του ψευδοκράτους Ραούφ Ντενκτάς, τοποθετήθηκε σε κάδρο.

"Το να ζητά κάποιος συγγνώμη είναι μια αρετή και έτσι θα ήθελε να δει η τουρκοκυπριακή κοινότητα την απολογία της οικογένειας του 16χρονου", δήλωσε κατά την παράδοση ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.
 
Ειρωνικός, ο διευθυντής του σχολείου Σοζέρ Οζκαράμεχμετ ανέφερε ότι ως εκπαιδευτικοί δεν μαθαίνουν στους Τ/κ νέους να επιτίθενται στα θρησκευτικά σύμβολα, τη σημαία ή άλλες αξίες της άλλης κοινότητας και έκανε έκκληση στην ε/κ πλευρά να επανεξετάσει το εκπαιδευτικό της σύστημα.
 
O κ. Οζκαράμεχμετ πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό το ότι δόθηκαν στον κ. Ακιντζί η απολογητική επιστολή, η σημαία και η φωτογραφία και έγινε κατανοητό πως επρόκειτο για λάθος ενέργεια, αναφέροντας ότι παρότι η σημαία και η φωτογραφία δεν είναι αυτά του σχολείου που πήρε ο νεαρός, καταγράφεται ότι δόθηκαν από την οικογένειά του.

Ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό να επιδεικνύεται σεβασμός, ατομικά και συλλογικά, προς τα σύμβολα και τις αξίες του άλλου, "είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε αυτό και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη μετάδοση της εκπαίδευσης για την ειρήνη και της κουλτούρας ειρήνης. Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται η Τεχνική Επιτροπή για την παιδεία".
 
Επανέλαβε ότι σύμφωνα με έρευνες, υπάρχει εξάπλωση του φανατισμού μεταξύ των Ε/κ νέων, κάνοντας μνεία στις επιθέσεις σε αυτοκίνητα με τ/κ πινακίδες ή και σε άτομα που σημειώθηκαν στο "νότο" και λέγοντας ότι αυτά τα περιστατικά θα πρέπει να τιμωρούνται.
 
Ο κ. Ακιντζί έκανε λόγο για "δικαιολογημένο θυμό" που προκάλεσε στην τ/κ κοινότητα το περιστατικό με τον 16χρονο, αναφέροντας ότι η απολογία της οικογένειας και το ότι αναγνώρισε και μετάνιωσε για την λάθος ενέργεια, είναι πολύ σημαντική.
 
Σημειώνοντας το γεγονός ότι και ο πατέρας του διευθυντή του εν λόγω σχολείου στη Λύση είναι αγνοούμενος και τα οστά του δεν έχουν ακόμα εντοπισθεί, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι αυτοί που έχουν περάσει αυτόν τον πόνο γνωρίζουν την αξία της ειρήνης και δεν θέλουν οι ίδιοι να περάσουν παρόμοιες εμπειρίες οι νεότερες γενιές της Κύπρου.

Πηγή: Φιλελεύθερος